Éjfél Kapitány
olvasottsági statisztikák
Levél Éjfél Kapitánynak...

Ismerd meg önmagad!

Mennyire vagy tipikus Éjfél Kapitány olvasó? Megtudhatod, ha tanulmányozod az alábbi statisztikákat...

Mit szeretsz jobban?

 

Google analytics

Kőszegtől Kisvárdáig, Kazincbarcikától Mohácsig olvastok, hogy a négy égtáj szerinti legszélső helységeket említsem. Ami pedig a mennyiséget illető: a nyilvánvaló Budapest után Törökbálint, Szeged, és Zalaegerszeg jár az élen! Nővérképző, vagy bölcsész lánykollégium? Súgjatok, hogy mitől olyan különleges ez a néhány város!

A belépő oldalon nagyon kíváncsi voltam, hogy a szórakozás, szex és intellektus szentháromságból melyik is motiválja a látogatóimat. Nagyon nem lepődtem meg a végeredményen: mindhárom téma fej-fej mellett teljesített. Az elszórakoztat és elgondolkodtat hívószóra szinte hajszálra ugyanannyian kattintanak, az elkábít van csak picit lemaradva, de szerintem az is csak a szerencsétlen megfogalmazás miatt. Esetleg változtassam Elélvez-re?

Tanulságosak az olvasói lojalitás statisztikák is, amiből kiderül, hogy sokan, rendszeresen, de nagyon ráérősen kattingatnak csak rám. Jellemző egy 1-3 naponta szemléző kemény mag (köszi, köszi!) és egy 8-30 naponta kattingató jóval kényelmesebb társaság. Posztoljak ritkábban?

Mondjad!

Hányszor csinálod?

Feedburner

Régi álom ugye, hogy egyszer kinek-kinek olyan saját újságja legyen, amiben csak az őt érdeklő cikkek vannak. Hogy ez összejöhessen, ahhoz minden forrásként szóba jöhető weboldalnak szabványos módon le kell tudnia jeleznie az aktuális tartalmát. Az RSS formátum segítségével ezt már jóideje meg lehet tenni, és az ún. RSS olvasókkal ki-ki összegyűjtheti az őt érdeklő friss cikkeket.

Az ejfelkapitany.hu aktuális tartalmát eddig is nyomon lehetett követni a http://ejfelkapitany.hu/index.xml feed segítségével. Az újdonság, hogy mostantól ugyanezen alapulva a Feedburner is szolgáltatja rólam ugyanezt az információt. Ezúton kérem minden kockásinges szemüveges, linuxos és rendszergazda olvasómat, hogy az aktuális rss olvasójukban, google desktopon, firefox live bookmarkban használják az új RSS címemet: http://feeds.feedburner.com/cptmidn ! Kérésem oka, hogy a szimpla saját xml állománnyal szemben a feedburner tudja nekem mérni az ilyen irányú eléréseket, és szeretnék ebből következtetni a geek olvasóim arányára. Köszi!

Feedburner: http://feeds.feedburner.com/cptmidn

Mi érdekli az olvasót 2005 végén?

Nevezzük tudatos olvasónak, aki nem csak beletrafál a keresővel valamelyik cikkembe, de azt elolvasván átkattint a főoldalamra, vagy eleve is oda tartott, mint rendes rajongó. Hogy a főoldalról ki merre indul el, az jól mutatja a tudatos olvasók érdeklődését az egyes rovatok iránt.

Célpont Tudatos olvasók
Nővérkék 23%
Archívum 12%
Könyvek 8%
Kérdések 8%
Kapitány 8%
Filmek 7%
Kommentárok 7%
Háttérképek 6%
Játékok 6%
Tudósítások 5%
Zenék 4%
Elméletek 4%
Pepe LePunk 2%

 

A fentieket (a semleges archívum nélkül) összegezve azt a végeredményt kapjuk, hogy a tudatos olvasók érdeklődése 49%-ban intellektuális, 28%-ban szexuális volt, a fennmaradó 23%-ban pedig pusztán a laza szórakozás a cél. Ez felette egészséges aránynak tűnik, amivel mindnyájan elégedettek lehetünk. Jó társaságban vagyunk.

És ha már mindnyájunkról beszélünk, akkor érdemes megvizsgálni, mennyiben módosulnak ezek a számok, ha a mérést a nem tudatos olvasókra is kiterjesztjük. Legnagyobb meglepetésemre és örömömre nem nagyon. Következésképpen: látogatóim alapvetően nem az internetet domináló profán tartalom, hanem a gondolataim miatt keresnek fel. A tudatos látogatók 90%-a, az összes látogató 80%-a magyar nyelvterületről jelentkezik be, azaz a statisztikákat nem torzítják számottevően véletlenszerű vadidegen szörfösök.

Érdeklődés oka Tudatos / összes olvasó
Intellektuális téma 49% / 41%
Szex 28% / 31%
Laza szórakozás 23% / 28%

Tendenciák 2005

A 2005 év azt a klasszikus esetet mutatja, mikor a lineáris növekedést egy váratlan fellendülés torzítja el, ami aztán szépen lassan lecseng, de az eredeti állapotnál jóval magasabb szinten állapodik meg. A 2005 évben minden bizonnyal a nyár eleji blog-felhajtás volt a csúcspont oka, ami szépen szabályosan (leszámítva a szabadságokkal teli júliust) csengett le a télre.

Tendenciák 2005 Q1

A 2005-ös év igazán várakozásokon felüli. Most látszik beérni mindaz, amin immáron hetedik éve dolgozom: az első félév alatt gyakorlatilag megduplázódott az előző 6 évben megalapozott látogatói létszám. (A két diagram ugyanazt az adatsort ábrázolja. Az első képen a függőleges tengely nem nullával, hanem rögtön a júliusi állapottal kezdődik , míg a második képen rendesen 0-val kezdődik a skála.) A magamfajta prófétisztikus projekt esetén nagyon nem mindegy a látogatottság. A próféta nem magához, hanem a követőihez beszél, általuk lesz egyáltalán próféta, hiányukban egyszerű szószátyár billentyűkoptató marad. A január-június időszak számai azt mutatják: ami történik, nem véletlenül történik... Köszönöm szépen!

Egy adásszünet tanulságai 2004

Rövidebb, de a tolerálhatónál mégis hosszabb ideig nem frissült a Főhadiszállás. A rend helyreálltával szavazásra bocsátottam, ki mit gondol a szünetről. Az okokat firtató kérdések négy kategóriába sorolhatók az alábbi táblázat szerint:

Ok típusa Szavazatok
Praktikus okok 45%
Romantikus okok 25%
Vicces okok 18%
Szomorú okok 12%

 

A szavazatok megoszlása alapján a válaszadók túlnyomó többsége reálisan éli az életét. Ők prózai rendszerösszeomlást, vagy adminisztrációs huzavonát feltételeztek - egyébként helyesen. Legnagyobb örömömre viszont még ezekben a nyomorúságos időkben is a válaszadók negyede izgalmas romantikus témát feltételezett, sőt 10-ből ketten hajlanak elviccelni a gondokat. Ennek ellentéteként sajnos minden tizedik válaszadó a létező legszomorúbb okot, a misszió megunását jelölte be - annak ellenére, hogy a szavazás a szemmel láthatóan ismét működő főhadiszálláson történt...

A külső támadásra vonatkozó okokra mindösszesen 1 kósza szavazat érkezett, ami azt jelzi, Éjfél Kapitánynak - dacára megmondó tevékenységének - nincsen ellensége.

A politikai lakmuszként berakott jobboldali-baloldali kibertámadásokra mindösszen 1 szavazat érkezett, ami megnyugtatóan demonstrálja, hogy Éjfél Kapitányt továbbra sem vádolja senki részlehajlással az aktuális szekértáborok irányába.

Elméletek 2003

Az Éjfél Kapitány legjobb elméletét firtató kérdésre a látogatók mintegy 8%-a, összesen 43 fő válaszolt. Ennek alapján a rangsor eleje :

Elmélet Szavazatok
A régi szeretőkről
(A régi szeretőre nem emlékszem...)
30%
Pozícióharc
(Muslica a sörben...)
16%
A gyűlöletkeltésről
(A gyűlöletkeltés kifizetődő...)
16%

Nem meglepő, hogy a vezető téma a szex és az erőszak, illetve a Gyűlöletkeltésről szóló elmélet révén végső soron a belpolitika. Ez a rangsor pontosan megfelel az átlagos magyar olvasók érdeklődésének. Meglepő ugyanakkor, hogy a számomra nagyon kedves "Tájékozódásról" illetve a társadalmi kérdéseket feszegető "A választójogról" elméletek gyakorlatilag nem kaptak szavazatot.

Témák nézettsége 2003

A Főhadiszállás látogatói - hasonlóan az újságokhoz - nem kíváncsiak minden megjelenő cikkre. A következő táblázat az egyes cikkek és az általuk reprezentált témakör olvasottságát jelzi, a látogatók számának százalékában:

Cikk Téma Látogatók
Oblomov (Problémák, jótanácsok) 45%
AnnA (Szex, történetek) 34%
Chico (Erőszak, filmajánló) 23%
Márai (Szépirodalom, könyvajánló) 23%

Az egyes témák nézettsége alapvetően összecseng az elméletek értékelésével, de itt azért már látható, hogy nem egy általános médiatermékről, hanem kifejezetten Éjfél Kapitány főhadiszállásáról van szó. A listavezető Oblomovra vélhetően nem a siránkozása miatt voltak kíváncsiak oly sokan, hanem azért mert Éjfél Kapitány személyes jótanácsával jutalmazta őt. Ez a tény igazolja, hogy a főhadiszállás látogatóit az átlagnak megfelelően intenzíven foglalkoztatja a szex és az erőszak, de alapvetően mégis a világ problémáira és a Kapitány észosztására kíváncsiak.

Kijárat...

Főoldalra...