Éjfél Kapitány válaszol

Éjfél Kapitány válaszol

Nem tudod kapásból, mit is tegyél egy rázósabb helyzetben? Kérdezd Éjfél Kapitányt! Email cimed és neved titok marad...

 

Kérdezz Te is!

Dolgozni vagy pihenni?

Dolgozni vagy pihenni?

Hooligan kérdez munkáról, pihenésről. Időszerű ez így, a téli szünet előtt. Choose life!

Hooligan kérdése

Szerinted mennyit érdemes dolgozni az életszínvonal növelése érdekében? Szóval azt szeretném megtudni hogy hol van a munka menyiségének azon határa amit nem szabad túllépni az életszínvonal növelése érdekében sem. Mostanában sokat agyalok ezen hogy megéri e sokat dolgozni, és nem igazán jutok dűlőre hogy inkább dolgozzak látástól vakulásig, viszont akkor nincs időm annak gyümölcsét élvezni, vagy dolgozzak kevesebbet viszont akkor meg nincs miből fedezni a szabadidőt. Légyszives válaszodba kalkuláld bele azt is hogy családom van így még bonyolultabb a dolog, nem csak magamért vagyok felelős.


Éjfél Kapitány "nesze semmi fogd meg jól" válasza

Ne keverjük össze a célt és az eszközt! Már a holtig tanulás céltalanságáról írott elméletemben is arról beszéltem, hogy az idő múlásával, milyen könnyen feledésbe tud merülni az eredeti cél, és hogyan koncentrálunk egyre inkább a részletekre és a felhasznált eszközre. Esetedben a cél a boldogság – az időd kedved szerinti, szeretteid körében való eltöltése. A munka és a megtermelt javak csak eszközök ehhez. Annyit dolgozz csak, amennyire feltétlenül szükség van ahhoz, hogy ezt megtehessed.

Tedd fel magadnak a kérdést: van-e most annyi kaja a hűtőben, amennyi kell, és jut-e elég pénz mozira,
Mozi rovat
múzeumra, játszóházra, capuccinóra és cukrászdára, ha nem csak otthon van kedved ülni? Ha nincs, akkor dolgozz többet. Ha mindez rendelkezésedre áll, akkor tedd fel a következő kérdést: mennyivel lennél boldogabb, ha mozilátogatás helyett a nagyszobádban lenne saját fullextrás házimozid,
Mozi rovat
ha múzeum helyett operába és fogadásokra mennél, ha játszóház helyett disneylandbe reptetnéd a gyerekeidet, ha capuccinó helyett francia pezsgőt innál a bárban? Ha ettől lényegesen boldogabb volnál, akkor rajta, emeld a tétet. Ha ez neked magadnak (legbelül és őszintén) nem tenné annyival boldogabbá az életedet, mint amennyi pluszmunka kéne hozzá – akkor állj meg. A lényeg, hogy ne a tévé, ne a színes magazinok, ne a szomszédok és ne hedonista virtuális szuperhősök vélt vagy valós mércéje alapján válaszolj a kérdésekre, hanem őszintén, magadba nézve. Most a TE boldogságodról van szó.