Éjfél Kapitány válaszol

Éjfél Kapitány válaszol

Néhanapján velem is előfordul, hogy nem tudom kapásból, mit is tegyek egy rázósabb helyzetben. Nekem rossz, de neked jó, mert ha én nem is, de te megkérdezheted Éjfél Kapitányt! Email cimed mindenképpen az én titkom marad, sőt, a neved is, ha erre kérsz...

 

Kérdezz Te is!

Haldoklik a művészet?

Tamás végre nem csajozós kérdése

Sok cikket és könyvet olvastam már kortárs alkotóktól és művészettörténészektől és sokak véleménye szerint a művészet halott. Ennek ellenére sok olyan embert ismerek személyesen, vagy az interneten keresztül is, akiknek a munkássága szerintem cáfolja a fenti állítást. Van egy olyan érzésem, hogy a művészet, mint szó új értelm(ek)et nyer nyugaton a szórakoztató ipar kisebb-nagyobb gyáraiban (az ipari művészet és az iparművészet közti különbség pl.), de talán hagyományos értelmezésében is van még értelme használni. A példa kedvéért egy, a digitális eszközöket is használó tervezőgrafikus: Kent Oberheu http://www.semafore.com. Itt külön figyelmet érdemel a "The Running Dress" c. darab ami a figuratív 3d-s számítógépes grafika eddigiektől merőben eltérő alkalmazását is szemlélteti.

Én formatervezőnek készülök és zavartan állok ez előtt a jelenség előtt, nem igazán látom tisztán a dolgot. Egy támpontom akadt, ami életben tartja az elképzelésemet, hogy a művészet továbbra is él. "A művészet egyetlen feladata a maximális esztétikai hatás kiváltása" Petr Tucny, 1964 Bár az illető emlékezetem szerint nem művészettörténész, ha jól tudom iparművész és talán nem túl szerencsés a mondatot így kiragadni, de ebbe az egy konkrét gondolatba tudok csak kapaszkodni.

Te mit gondolsz erről?


Éjfél Kapitány műkedvelő válasza

Nem gondolom, hogy a művészet haldokolna, sem a szó klasszikus, sem a mai értelmében. Sőt. Én magam is venni szándékozom még az idén valamit Nagy Anditól vagy Kupcsik Adriántól. Miképpen régen, akként ma is, a módos emberek szép házakat és lakásokat építtetnek maguknak, amiben magától értetődő helyük van szép/drága/menő műalkotásoknak is. Úgy látom, a helyzet talán még jobb is, mint régen, mert szép holmik már nem csak a mecénások megrendelésére készülnek. Egyrészről sok-sok termék kapcsán is komoly alkalmazott művészi feladatok adódnak (de ezt te tudod a legjobban mint leendő formatervező). Másrészről a minden médián keresztül gyorsan és szinte ingyenesen terjedő popkultúra révén jóval szélesebb körbe is eljutnak az új idők új alkotásai, mint a múzeumok vagy a galériák segítségével. Amíg Odegnál Robi ilyen képregényt csinál, amíg Gáspár Tamás ilyen Éjfél Kapitányt rajzol, amíg Vigh Szabi ilyen menükártyát tervez, addig nem aggódom a művészet jövőjéért. Az Ő munkáik szépen visszaigazolják az általad idézett Petr Tucny gondolatot, amivel maximálisan egyetértek.

Nézd meg az Aritude on-line galéria felhozatalát, kattints a www.webstandardsawards.com díjazottjaira ugorj be néha a MEO-ba, a Műcsarnokba, a Ludwigba vagy a KOGART-ba és a szemednek higgy, ne a pesszimista könyveknek!