Éjfél Kapitány válaszol

Éjfél Kapitány válaszol

Nem tudod kapásból, mit is tegyél egy rázósabb helyzetben? Kérdezd Éjfél Kapitányt! Email cimed és neved titok marad...

 

Kérdezz Te is!

Egymás ellen

Egymás ellen

Végre szuperhős-léptékű kérdést kaptam. Tudjátok, világmentés, az élet értelme, meg ilyesmi...

Chuck világmegváltó kérdése

Miért van az, hogy összplanetáris együttműködés, az emberekben rejlő különféle tehetségek kiaknázása helyett a földön dúl a nacionalizmus, a megtermelt javak több, mint harmadát az egymás elleni védelemre költik, és valószínűleg havonta pusztulnak el Einsteinhez, Mozarthoz hasonló tehetségek az afrikai menekülttáborokban, bangladesi nyomornegyedekben, kínai bányákban.

Jó irányban haladunk kisebb-nagyobb kerülőkkel, vagy valahol az úton végzetesen eltévedtünk?


Éjfél Kapitány etimológus válasza

Mióta legyőztük a mammutokat és a kardfogú tigriseket, azóta nincsen méltó ellenfelünk ezen a bolygón. Ettől függetlenül, a genetikus programunknak ugyanúgy működik a vetélkedésre, küzdelemre, háborúra késztető része, mintha még mindig lenne kikkel megküzdenünk a "földet uraló faj" megtisztelő címért. Agresszív emberi természetünk mit sem változott, csak közös ellenség híján önmagunk felé fordul. Erre utaltam már a Politikáról, és a Magyar Virtusról szóló elméletben is. Aki fel tud mutatni egy jól azonosítható ellenségképet, az hihetetlen energiákat tud felszabadítani emberekből, őket céljai szerint irányítja (lásd: Elmélet a fasizmusról és elmélet a Gyűlöletkeltésről). C'est la vie.

(Ha lenne egy földönkívüli ellenségünk à la Starship Troopers, az egészen más megvilágításba helyezné mindazt, amit most a egyenlőségről, gyűlöletről, diktatúráról, közösségről gondolunk – de ez egy másik történet...)