Éjfél Kapitány mozizik

Éjfél Kapitány mozizik

A következő filmeket nemcsak láttam, nemcsak összefoglaltam, de lelkesen ajánlom is őket!

 

Underworld

Underworld

Underworld. Ferenciek térének háztetőin vadászó vámpírok. Görög Zita és a vérfarkasok.

Ki ne akarná látni a Ferenciek terének háztetőin vadászó vámpírokat, vagy Görög Zitát amint széttépik a vérfarkasok? Az Underworld ezt ígéri, és nem a Bram Stroker féle klasszikus vámpírklisékkel, hanem a korszellemnek megfelelő vámpírábrázolással...

Toreádorok

Alapvetően Esztinek volt igaza, az Underworld nem más, mint egy mozgó Bradstreet illusztráció. A megállapítás több mint pontos. Az egyes helyszínek, jelenetek és beállítások mintha egy képregény kockái lennének, a vágás és a kamera iskolás módon, fantázia nélkül rögzíti az események egymásutánját. Mintha nem is filmet látnék. Nem tudok nyugodtan hátradőlni és átadni magam a sodrásnak – mert nincsen.


A látvány viszont teljesen a helyén van. A helyszín telitalálat (mondatja velem a lokálpatrióta). Jól felismerhetőek a Felszab tér háztetői, az Eclesia könyvesbolt, a Fregatt söröző és a Király utcai árkádok. Egyértelműek az utcatáblák, a metrószerelvények és sok más apróság is. Az éles szeműek kiszúrhatták még, hogy Michael Corvin számítógépes adatlapja szerint a Szent István kórház dolgozója :) A szereplők nincsenek túlspilázva, a kosztümök is szépek. A jelenkor persze nyomot hagy a történeten, a vámpírok ezüstnitráttal preparált lőszerrel, a garouk foszforgránáttal operálnak, de mindez a helyén van. (Sőt, ha a film francia lett volna, akkor talán az unalmas hosszú bőrkabátok helyett is sikerült volna valami eredetibbet kitalálni...)

A vámpírábrázolás már több kívánnivalót hagy maga után. A filmbeli vámpírok és vérfarkasok alig erősebbek, mint egy jól felkészült utcabanda tagjai. Az emberfeletti lét ennél sokkal több erővel és ennél sokkal kevesebb emberi érzéssel jár. Egy vámpír nem kesereg elvesztett emberi szülei miatt, gyakorlatilag meg sem érzi ha kést döfnek a lábszárába, és legfőképpen nem kezd el köhögni fulladozni mint egy kezdő a kismedencében. Az Underworld alkotói erőteljesen visszafogtak, de így is kerek egészet tudtak következetes módon összerakni.

Story

Kellemes történet. Kedvem szerint bontakozik ki a cselekmény, éppen annyi csavarral, amit képes vagyok követni és ami folyamatosan fenntartja az érdeklődésemet. A történet koherens, élvezhető, a világ jól kitalált, jól megcsinált, elképzelhető.


Az akciójeleneteket bizonyosan nem John Woo koreografálta. Az első harcérintkezés gyakorlatilag kimerült a tárak valószínűtlenül hosszú, felváltott egymásra ürítésében, majd a lekuporodva való újratárazásban. A Toreádorok valóban előszeretettel használnak lőfegyvereket, de ennél azért egy klasszissal ügyesebbek, fürgébbek és gyorsabbak. Selene (illetve Kate Beckinsale) nem úgy mozog, mintha a túlélése múlna rajta, sokkal inkább úgy, ahogy a kifutón megszokta. Nem az akciójelenetekben erős, hanem nézésben és lakkszerkóban való vonulásban. Abban viszont isteni :) Az utolsó összecsapás Viktorral viszont a helyén van, bár emberfeletti hősöktől itt is némileg többet várna el az ember.

Mindösszesen kellemes mozi,
Mozi rovat
nem több.