Éjfél Kapitány mozizik

Éjfél Kapitány mozizik

A következő filmeket nemcsak láttam, nemcsak összefoglaltam, de lelkesen ajánlom is őket!

 

Farkasok szövetsége

Farkasok szövetsége

Farkasok szövetsége. A Francia film komolyan belehúzott...

Tim Bradstreet, kedvelt amerikai illusztrátorom oldalán jártam a minap, aki meglepetésemre egy többéves francia filmet, a Farkasok Szövetségét ajánlotta olvasói figyelmébe. Nem véletlen persze, hogy ő is az ajánlók között van, a film képi világa ugyanis egyszerűen gyönyörű. Ha erről nem is tudunk kapásból meggyőződni, de arról igen, hogy weboldala messze jobb mint a hasonló promóciós honlapok. Érdemes megnézni mind a Francia, mind a Magyar verziót!

Francia mozi

Én a Luc Besson féle Ötödik Elem óta érzem úgy, hogy a Francia film komolyan belehúzott és európai mércét állít egy olyan területen, ahol már-már fojtogató az amerikai dominancia. A Farkasok Szövetségéből nem sajnáltak sem pénzt, sem jó ízlést, minden ízében szépen megkomponált, igényesen kivitelezett produkcióval van dolgunk. A jelmezek, az akciók, a karakterek, a történet mind mind a helyén van és legfőképpen végig érezni azt a hamisíthatatlan franciás hangulatot, amit imádok.

A történet valós eseményeket dolgoz fel, bár meglehetősen szabadosan. XV. Lajos Franciaországában vagyunk, egy western stílusú bőrkabátos főhős egy Mohawk indián társaságában, Madmax kinézetű vándorcigányokkal, luxuskurvának álcázott igéző vatikáni ügynöknővel, elképesztő kungfu akciójelenetekkel, voodoo kellékekkel, és mindennel ami csak belefér. Nem gondolná az ember, hogy ebből bármi épkézláb is kisül – pedig ez a helyzet. Ilyen merészséggel csak a franciák tudnak egy témához nyúlni...

Az újabban istenített Monica Belluccit itt láttam először felbukkanni, mint a Vatikán csábító titkosügynökét. Őszintén szólva – bennem nem hagyott igazán mély nyomokat. Ahhoz képest hogy ünnepelt filmsztár, lehetne egy számmal kisebb popsija, de mellben jól kompenzál. Hubicska forgalmista valószínűleg melles és faros cicának mondaná... No mindegy, nem lehet mindenki Milla Jovovich.

A jóarcú Vincent Cassell újabban sűrűn felbukkan, én a Luc Besson féle Jeanne d'Arc-ból és a Bíbor folyókból emlékszem rá szeretettel. Most kivételesen rosszfiút játszik.

A történetből némileg kilógó Mani (a Mohawk indián) egyértelműen a képregények és videojátékok vadhajtására, a dinóvadász Turokra emlékeztet. Nem lehetett könnyű egy indián karaktert integrálni egy kosztümös középkori Francia históriába, de meglepően jól sikerült. Mani némi szint és rengeteg akciót visz a történetbe. Mark Dacascos kidolgozott teste és puszta tekintete kedves gesztus a női nézőknek.

Történet

A történet maga hajsza egy misztikus farkas-szerű fenevad után, aki a vidék egyszerű leányai és gyermekei közül szedi áldozatait. A fenevad rossz híre már Párizsig is eljut, így a Király megbízható troubleshootereket küld a helyszínre... A helyzet persze bonyolultabb, mint gondolnánk, de nem annyira bonyolult, hogy főhősünk némi segítséggel ki ne bogozná. Én a film felénél azt tippeltem, hogy a fenevad vmilyen különleges mechanikus vagy mágikus vadállat, amit a keresztes lovagok egy maroknyi renegát csoportja használ fel titkos búvóhelyének védelmében. Nem tévedtem nagyot...

Kalandfilmről van tehát szó, sok-sok verekedéssel és akcióval, de minden pofonnak megvan a maga helye. Minden jelenet szépen koreografált, látványos és helyénvaló. Nem az a durrbele, robbanjon fel minden kategória, hanem gyönyörű szép, színes, élvezetes. Nem az akciójelenetek viszik el a mozit
Mozi rovat
a hátukon, hanem inkább csak illusztrálják a történetet.

Tanulság

Az amúgy akció/horror/thriller kategóriába sorolt film nem szűkölködik a tanulságokban sem. A legfontosabb talán az az alapelv, amit a Király egyik titkos tanácsosa oszt meg a nyughatatlan főhőssel: "A mégoly bonyolult problémákra is egyszerű, közérthető választ kell adni. Egy egyszerű félmegoldás gyakran hasznosabb, mint a komplikált teljes igazság." Hősünk persze nem ért vele egyet, aminek köszönhetően mindenre fény derül és végül szemkápráztató leszámolásnak lehetünk tanúi.

DVD

Ennyi év elteltével persze már nem a mozit,
Mozi rovat
hanem inkább a DVDt javaslom. Csatlakozom Bradstreet mesterhez abban, hogy feltétlenül eredeti francia hanggal javaslom megnézni, feliratosan. Extraként "interaktív menü" és "közvetlen jelenetválasztás" . Jó hogy a "stereo hang" és a "színes kép" nincs külön kiemelve.

Fenntartás nélkül javaslom!