Éjfél Kapitány tudósít

Éjfél Kapitány tudósít

Ott voltam, láttam mindent. El is mesélem...

 

Templomos lovagok

Templomos lovagok

Nincs hiány az idén szakrális kalandokban. Aktuálisan a templomos lovagok között jártam, Esztergomban.

A templomos lovagok aktuális aktuális összejövetelének a ferencesek esztergomi rendháza ad otthont. A masszív komplexum teljes épülettömböt foglal el, templommal, gimnáziummal, kisegítő épületekkel. Fájdalom, hogy ezek a barokk templombelsők milyen borzasztóan elavultak. Mióta az újjáépített Frauenkirchét láttam, azóta cseppet sem tartom sem izgalmasnak, sem magasztosnak a megkopott aranyozott angyalkákat. Ha én terveznék templombelsőt, az jóval monumentálisabb lenne, a világítást sem a régi csillárba csavart energiatakarékos égőkkel oldanám meg, és találnék helyet a formatervezett modern technikának is. Tudom persze, hogy nem lehet minden templomot Bang & Olufsennel hangosítani, de akkor is szép lenne...

A ferenceseknek amúgy rokonszenves a hitvallása: Pax et Bonum, Béke és Jóság. A régi osztálytablók tanúsága szerint ebből az alapállásból igencsak életvidám folytatás is levezethető, nekem a "Szeress, és tégy amit akarsz" jelmondat tetszett leginkább.


Jézus békéje..., kezdi beszédét az Atya. A Császár békéje – asszociálok rögtön az űrgárdista inkvizítor legendás robbanógolyós fegyverére, de nem effajta militarista irányba halad tovább a prédikáció. A világon talán sosem is volt béke, Jézus békéje tehát nem a csatatéren, hanem belül keresendő, hangzik a folytatás. Értem már. Megtudjuk még, hogy Templomos lovagnak lenni nem hobbi, hanem teljes embert kívánó életút. Nem is akármilyen, hanem az anyaszentegyház által is garantáltan az üdvösséghez vezető út. Hopsza! (Hogy ez micsoda film- vagy slágercím lenne: Salvation garanteed...)


A felvonuló templomosok között szép szál férfiakat is látok, gond nélkül el tudom őket képzelni mint egy szentföldi kolostorerőd lakóit. Kardot ugyan csak egyikük hordoz, de a fehér köpenyek alatt könnyen elférnének a jóval korszerűbb kézifegyverek is. Latinból nem erősek a lovagok, de énekelni szépen tudnak, a Kyrie Eleison például nagyon jól szól. Szívem szerint megtapsolnám, kár hogy az effajta hangos tetszésnyilvánítás ebben a közegben nem szokásos. A lovaggá ütés procedúrája gyors és fájdalommentes (már ha a pofontól eltekintünk), az új testvért gyorsan befogadja a közösség.

Gratulálunk, Halleluja!