Éjfél Kapitány elméletei

Éjfél Kapitány elméletei

Éjfél Kapitány elméletei a világ dolgairól. Következetesek és kegyetlenek.

 

A rendőrségről

A rendőrségről

Bonyolult ez a világ. Elég a szabály, elég a törvény? Elmélet a rendőrségről.

Hajléktalan fészkeli be magát bűzös motyójával együtt a kapualjadba. Úgy gondolom, a hajléktalannak számos jóval semlegesebb hely áll rendelkezésére, mint az én kapualjam, tolakodásnak tekintem hogy a privát területem közvetlen közelében teszi, amit tesz. Azt gondolná az ember, hogy ez elég nyilvánvalóan nonszensz helyzet ahhoz, hogy a rendőrjárőr intézkedjen. Nem éppen. A hajléktalan közterületen van, ahol a törvény szerint joga van tartózkodni, vacsorázni és aludni, akár korlátlan ideig. A rendőrjárőr a környék, a helyzetet szokatlansága, a hajléktalan és a bejelentő személye alapján mérlegelve ennél azért rugalmasabban kezeli a helyzetet, és nem kizárt, hogy egy jelzésértékű rúgással és egy "húzzál innen nagyon gyorsan és ebben az utcában többé meg ne lássalak" felszólítással mégis megoldja a helyzetet.

A példában benne van a lehetséges megoldások egyike. Van nekünk egy erőszakszervezetünk, ami a közösség rendjét hivatott védeni: a rendőrség. Ha egy közlekedési csomópontban a szabályosan beállított lámpavezérlés és az optimálisan kitett kresztáblák ellenére mégis fennakadás mutatkozna, akkor forgalomszabályzó rendőrök oldják meg a helyzetet. Ők a forgalom aktuális ritmusához igazodva, legjobb tudásuk szerint, a szabályozást szubjektíven felülírva oldják meg a helyzetet. A rendőr szava erősebb a kresznél, hiszen ha a helyszínen vitára lenne mód, az lehetetlenné tenne mindenfajta effektív problémamegoldást. A rendkívüli helyzetek kezelésének lényege a rendőrnek való azonnali engedelmeskedés.

Az egészen nyilvánvalóan helytelen, de a törvénnyel nem kezelhető szituációkban nem bánom, ha a közösség erőszakszervezete helyreállítja a rendet. Bárki játszva tud extrém és a közösséget komolyan zavaró helyzetet teremteni, amit nem tilt a törvény. Mondjuk cipelhetnénk a belvárosi járdákon fel és alá tízméteres gipszkartonokat. Esetleg a lámpával nem biztosított gyalogátkelőknél végtelen oda-vissza gyalogosfolyammal blokkolhatnánk egész kerületek forgalmát. Követhetnélek téged 10 cm távolságból egész nap és liheghetnék a nyakadba. Egész éjjel járathatnánk az autóink motorját az ablakod előtt. Vagy néhány ezer traktorral bevonulhatnánk hozzátok...

Törvényi szabályozással lehetetlenné tenni minden hasonlóan visszás helyzetet – az elviselhetetlen, Orwelli világot teremtene. Egy élhető világnak nem a végletekig való szabályozás, hanem a közösség felnőttsége a kulcsa. Addig is, az éretlenektől és a szándékoltan veszélyesektől védjen meg a rendőrség. Azért fizetem az adómat.

Mi a teendő egy zavargásnál? Már egy éve válaszoltam erre a kérdésre...