Éjfél Kapitány elméletei

Éjfél Kapitány elméletei

Éjfél Kapitány elméletei a világ dolgairól. Következetesek és kegyetlenek.

 

A projektről

A projektről

Az Éjfél Kapitány projekt 6. születésnapját ünneplem, és van okom az elégedettségre!

Egy szakállas vicc jutott eszembe a két zsidóról, akik nem tudják eldönteni, hogy a talmud olvasása összeegyeztethető-e a pipázással. Egyikük meg is kérdezi a rabbit, helyénvaló-e talmud-olvasás közben pipára gyújtani. "Az gyalázat!" hangzik a felelet. Másikuk elgondolkodik, majd ő is megkérdi a rabbit, szabad-e pipázás közben elővenni a talmudot. "Dicséretes tett!" hangzik a felelet.

Nagyon nagy a kísértés pillanatnyi érzelmeink és érdekeink szerint állást foglalni. Micsoda felemelő érzés ököllel ellenségünk arcába vágni – gondoljuk diadalittasan, majd később felháborodottan elítéljük, ha ellenségünk üt meg minket ugyanígy. Ha következetesek vagyunk, akkor mindkét akció azonos elbírálás alá kell essék. Vagy gondoljunk csak a politikusokra, akiknél a következetesség csak a hatalomvágy és az ellenfeleikkel való szembehelyezkedés esetében értelmezett, aminek érdekében készek nyilvánosan, pirulás nélkül teljesen ellentmondani pár évvel korábbi saját maguknak is...

Nem tudom mennyire derült ki eddig – az Éjfél Kapitány projekt lényege a konzisztencia. Egy olyan gondolatsor, látásmód lefektetése, amely hosszú távon, akár életformaként is megállja a helyét. Nem különösebb kihívás bármiről véleményt formálni, bármilyen kérdésre önmagában válaszolni. Az igazi feladat az, ha minden vélemény, minden válasz, minden állítás egységes értékrendet tükröz. Az a célom, hogy a főhadiszállás minden anyaga összhangban legyen a többivel, legfőképpen az itt leírt elméletekkel. Néhány állítás esetében ez még szinte magától megy, komolyabb mennyiségű mondanivaló esetében viszont nagyon stabil alapokra kell építkezni, hogy ne dőljön össze minden.

A minap 6. születésnapomat ünnepelhettem. Hat év anyagát átnézve úgy érzem, kiállták az idő próbáját. A szülinap kapcsán – és amúgy is – ezúton köszönök a velem tartóknak mindent: jókívánságot, szerelmes levelet, nemszerelmes levelet, kérdést, kommentárt, rajzot, animációt, ecardot, cédét, vacsorameghívást, sütit, mosolyt, biztatást. Teszem a dolgom, tesszük a dolgunk ;)