Éjfél Kapitány elméletei

Éjfél Kapitány elméletei

Éjfél Kapitány elméletei a világ dolgairól. Következetesek és kegyetlenek.

 

Jó és rossz helyzet

Jó és rossz helyzet

Jó vagy rossz dolog történik éppen? Erre sokszor nem is egyértelmű a válasz.

Nincsenek jó és rossz helyzetek. Helyzetek vannak, melyekből előnyünk vagy hátrányunk származhat.

Egy sakkpartiban léteznek egyértelműen jó állások és egyértelműen rosszak. Egy sakkpartinak egyetlen jól definiált rövidtávú célja van: az ellenséges király legyőzése. Egy valós élethelyzet annyiban különbözik egy sakkpartitól, hogy gyakran nincsen egyértelmű cél, nem mindig világos, hogy a helyzet alakulása előnyökkel vagy hátrányokkal jár-e, és egyáltalán nem tudható, hogy az előnyöket és hátrányokat rövid, közép vagy hosszútávon kell-e mérlegelni. Ha egyértelműen definiált az elérendő cél, a mérce, amivel mérünk és az időszak, amíg a mérés tart, akkor persze nyilatkozhatunk jóról és rosszról, sikerről, illetve kudarcról (ha a dollárban meghatározott éves üzleti tervnek félévre mindössze a 20%-át sikerül teljesíteni, az nyilvánvalóan rossz helyzet). A valós élethelyzetek többségében viszont a konkrétumok hiányoznak, így az egyes helyzetek értékelése korántsem egyértelmű.

Egy-egy gyors példa a három különbségre. Amíg az életednek nincsen legalább középtávra kitűzött célja, addig bármi is történhet, nem tudhatod, közelebb kerültél-e hozzá. Máskor nem egyértelműen meghatározható az előny-hátrány mértéke sem: ha nem vesznek fel az első helyen kiszemelt munkahelyre, és ezáltal jutsz be a másodikra, nem tudhatod, hogy végül is jobban vagy rosszul jártál-e. Ha nem sikerül a buliban ágyba vinni azt a dögös vörös hajút, abban a pillanatban mindenképpen kudarcélmény, de könnyen lehet, hogy a sikeres hódítás következményei közép vagy akár hosszú távon éppen hogy borzalmas hátrányokkal jártak volna.

Az első látásra kínos, kellemetlen, fájó csapásoknak is lehet később pozitív hozadékuk. Egy nehezebb szituáció megoldása közben felszabadulhatnak olyan pozitív energiák, amelyek kényelmes körülmények közt kihasználatlanok maradtak volna. Egy kisebb baleset elhárítása felhívhatja a figyelmet egy jövőbeli katasztrófára, amit esetleg így el lehet kerülni. Mindezek mellett könnyen lehet, hogy létezik lehetőség, amit kihasználva, a veszteségek csökkenése mellett egyértelmű pozitívumokat is elkönyvelhetünk.

Ne sorscsapásokban és katasztrófákban gondolkodj, hanem helyzetekben. Találd meg a megoldást arra, hogy az aktuális helyzetet hogyan fordíthatnád a magad javára. Gondolkodj pozitívan, még ha ez nehéznek vagy bizarrnak tűnik is az adott szituációban. És legfőképpen: cselekedj, mert magától semmi se sikerül.