Éjfél Kapitány tudósít

Éjfél Kapitány tudósít

Ott voltam, láttam mindent. El is mesélem...

 

2. Magyar Képregény Fesztivál

2. Magyar Képregény Fesztivál

Megérte-e a Sushi Strip a második számot? Készültek-e szép albumok a Réven felbuzdulva?

Odegnál Róbert: Hogyan készült a Hívó

Odegnál Robi előadásán jópár számomra is új tényre derül fény, például, hogy a mosolygós vöröske nem Robi rajongója, hanem a Vadvirágos Józsefé. Ezen túlmenően végre megtudom, hogy az illusztrátorok nem ecsettel de nem is egérrel, hanem painterrel és digitollal dolgoznak. A háttereket, fényeket és árnyékokat sem szerkesztgetik már, hanem szépen lemodellezik 3dstúdióban, azt effektezik és karcozzák össze, és csak azután mennek rá kézzel. Egy oldal technikai kivitelezése így akár egyetlen napra is leszűkíthető, 5 óra modellezés, 5 óra rajzolás arányban. A Rév maga amúgy három részesre tervezett, a második rész már készülőben van, miképpen a külhoni megjelenéseken is dolgozik a kiadó.

Portéka

Aki jót akar, az mosolygós dekoltált nőket tesz a pult mögé, és a legtöbb cég jót akart nekünk. Egyedül a Képregényakadémia kemény magja áll ellent a szexista marketingnek, ahol is Zorro mester, Geek, Haragos Péter és a többi főkolompos személyesen hárítja a vásárlók rohamát. A Pinkhellnek örvendek, mégis lelomboz, hogy Geek pénzkereseti okokra hivatkozva múlt ősz óta nem bírt előrukkolni a Sushi Strip második részével. Ugyanígy sem a Roham Magazin, sem a Krak nem bírt új füzettel előjönni, ami azért kínos.


A nagy számban jelen lévő manga és pókember vonulatra nem figyelmezünk, de szerencsére ezen túl is marad néznivaló. A Titkosfiók rukkolt elő szép francia malacos albummal (Ptiluc: Disznóól), amit egyszerűen nem lehetett otthagyni. Képregények címmel a Nyitott Könyvműhely Kiadó karolta fel Gróf Balázs pestiestes stripjeit, megvesszük ezt is. A Hunor kiadótól láttunk meglepően sok orientális könyvet, amik sokkal szebbek, mint a weboldaluk. A Japán Népmesék a zsákunkban landol. A Botond képregények mellett réges-régi Szexi füzetre bukkanunk Fazekas Attila klasszikus rajzaival, amelyek bár régen készültek, mégis meglepően direktek. Már bánom, hogy nem vettem belőle :)