Éjfél Kapitány
kommentál
Levél Éjfél Kapitánynak...

Az igazi élet nagy kaland...

Az élet igazán kemény helyzeteket tud produkálni. Mostantól azonban nem csak a Kapitány elméletei szolgálnak útmutatóként a zavaros helyzetekben, hanem kommentárjai is. A szabályok és elméletek alól mindig akadnak kivételek. Hogy egy tényleg összetett helyzetben hogyan működik Éjfél Kapitány világlátása, azt legjobban talán egy-egy valóságos esemény elemzésével lehet megmutatni. Lássuk tehát a nagyvilág egy-egy aktuális történését, Éjfél Kapitány szemszögéből.

Népszavazás a kórház-privatizációról

"Egyetért-e ön azzal, hogy az egészségügyi közszolgáltató intézmények, kórházak maradjanak állami, önkormányzati tulajdonban, ezért az országgyűlés semmisítse meg az ezzel ellentétes törvényt?"

Hmmm...

A kérdés pénzről és érdekekről szól - eleve furcsállom, hogy ez a kérdés népszavazás témájaként bukkan fel, hiszen a hasonló (pl adóügyi) kérdéseket tilos is népszavazásra feltenni. Külön politikai extremitás, hogy a kérdésben megfogalmazott klasszikus baloldali követelés érdekében(!) a Thürmer Gyula vezette radikális baloldal mögé sorakoztak fel a Tamás Gáspár Miklós fémjelezte radikális liberálisok és Orbán Viktor komplett jobboldala :))) Akárhogy is, most nézzük a pártoktól és oldalaktól független pro és kontra érveket.

Pro és kontra

Láttunk valaha bármilyen állami, önkormányzati intézményt, ami hatékonyan és nekünk tetsző módon működött volna? Nemigen. Az állam szegény de pazarló, azaz rossz tulajdonos. Aki valaha is vendége volt kórházainknak, az ezt a saját bőrén is tapasztalhatta. A magánkórházak bizonyosan jobb szolgáltatásokat nyújtanának azoknak, akik képesek lennének megfizetni az árát. Ez nyilvánvaló érdeke a gazdagokon kívül még a középosztálynak is, akik extra módon megdolgoznak a pénzükért, a jelenlegi közkórházi rendszerben viszont egyszerűen nem tudnak megvásárolni érte extra szolgáltatásokat, mert a közegészségügy ilyesfajta kivételezést - legálisan - nem ismer. 

A jelenlegi rendszer a társadalmi szolidaritás elvét követi, de a morálra mindez mégis károsan hat. A pénzét nem sajnáló és extra szolgáltatásokat igénylő betegek és a pénzből élő orvosok így lépten-nyomon etikátlan helyzetekbe kerülnek. A fentiekből egyenesen következő protekció, hálapénz, és a vagyonokat kitevő adózatlan jövedelmek nem tesznek jót a társadalom hangulatának. A klasszikus kádári szocializmus él így tovább, a látszategyenlőség, az egyenlőknél egyenlőbbek trükkjei, a mindenki által szentesített kavarás.

A piaci alapon működő magánkórházak ugyanakkor nyilván szigorúan csak a társadalombiztosítás által biztosított minimumszinten látnák el a szegényeket, és jelenleg ebbe a kategóriába tartozik Magyarország lakosságának túlnyomó része. A szegények és gazdagok közötti egyenlőtlenség - nem kívánatos módon - drasztikusan nőne tovább.

Összefoglaló

A jelenlegi közegészségügyi rendszer MINDENKINEK ÁTLAGOS szolgáltatást igyekszik nyújtani. Az átlagos szolgáltatások elérhetőek a szegényeknek sőt a nincsteleneknek is, ugyanakkor viszont a középosztálybelieknek és a módosaknak nincsen lehetőségük átlag feletti szolgáltatásokat megvásárolniuk.

Aki igennel szavaz, azt mondja: Igen, mindnyájan egyenlő módon részesüljünk az egészségügyi szolgáltatásokból. Ha szegény vagyok akkor se maradjak beteg, ha gazdag vagyok, akkor sem bánom ha a feleségem egy nyolcágyas szobában fekszik majd a szülészeten, és ha nem puha Zewa wcpapír lesz a közös vécében, akkor sem keresek és nem vásárolok protekciót.

Aki nemmel szavaz, azt mondja: Nem kérünk a látszategyenlősdiből. Aki az átlagnál keményebben dolgozik és több adót fizet, kaphassa meg ezért az őt megillető átlag feletti szolgáltatásokat is. Ideje, hogy az orvosok hozzájuk méltó munkahelyen dolgozhassanak és ne illegális hálapénzből éljenek. Ideje, hogy a kádári langyos szocialista viszonyokat korrekt piaci viszonyok váltsák fel.

Míg a szegényeknek önös érdeke, hogy igennel szavazzanak az állami tulajdonú kórházakra, a módosaknak a társadalmi szolidaritás diktálja ugyanezt. Hiába rokonszenvesebb a másik megoldás - szegény ország révén az túl sokakat fosztana meg még a közepes egészségügyi szolgáltatástól is.

Szerinted? Szólj hozzá! (Tudod: no politika, no vallás!)
Érdekel Éjfél Kapitány többi kommentárja is? Kattints!

Kijárat...

Főoldalra...