Éjfél Kapitány kommentál

Éjfél Kapitány kommentál

Az élet igazán kemény helyzeteket tud produkálni. Mostantól azonban nem csak a Kapitány elméletei szolgálnak útmutatóként a zavaros helyzetekben, hanem kommentárjai is.

 

Meghalt II. János Pál pápa

"Elhunyt II. János Pál pápa. A katolikus egyházfő nyolcvanöt éves volt. Hosszas betegség, többszöri kórházi kezelés után csütörtökön fordult válságosra a pápa egészségi állapota."

Veszteség

A halállal nem lehet mit kezdeni. A halált nem lehet kezelni. Az anyatermészet csak egy nagyon kicsit könnyíti meg a veszteség elviselését: gondoskodik róla, hogy az öregek szép lassan eltávolodjanak tőlünk. Mire bevégeztetik, már csak a múlt köt össze velük. Alig egy-két hete, az első meleg tavaszi napon volt Megyeri Nagyi 91. szülinapja. Ez így együtt talán sok volt neki, már reggel mentőre volt szüksége. Pár óra múltán már nem tudott beszélni, az agyvérzés csúnya és gyors pusztítást végzett. A Honvéd Kórházban influenza-vesztegzár, este kerekedünk fel odalátogatni. A doktornő külön engedélyére szinte szükségünk sincsen: az őrparancsnok váratlanul felismer, és megértően eligazít. Az atya és anya után köszöntem el nagyitól, a szemét még rám nyitotta. Nem tudta, de együtt haldoklott a pápával, aki most elébe ment.

Karol Jozef Wojtyla

Úgy hiszem, jó ember volt, a nagymamáimnak mindenesetre sok szép pillanatot szerzett, és ez nekem elég is. Nyolcvanötödik évében volt már, férfinál ez csodaszép, hosszú élet. Lengyelországnak alaposan kijutott az utóbbi évtizedekben. A háború irányát megfordító Vörös Hadsereg majdnem elérte Varsót, amikor a város egy emberként ragadott fegyvert, hogy kivegye részét a saját felszabadításából. Malinovszkij marsall viszont a Visztula partjánál megállította a szovjet háborús gépezetet, kivárta, hogy a németek verjék le a felkelést, rombolják porig a várost; ezt követően gurultak csak be győztesként a szovjet tankok. Nem sok kézzelfogható jó maradt a lengyeleknek – talán ezért is annyira erős a katolicizmus arrafelé, és talán a Vatikán e hitet és e sok szenvedést honorálta, amikor úgy döntött, hogy Wojtyla legyen II. János Pál pápa.

Jó kérdés, hogy kit, és általa melyik régiót tartja majd pápaságra méltónak a zsinat. Európa haldoklik, mondta Ognjen a minap borozgatás közben, a születésnapomon, és igaza van, mint mindig. Megengedheti-e magának Róma, hogy az arra igazán méltó dél-amerikai keresztény régió helyett ismét maga, az öreg Európa felé húzzon a keze?

Vitam aeternam dona ei, Domine, et lux perpetua luceat ei, requiescat in pace. Amen.