Éjfél Kapitány mozizik

Éjfél Kapitány mozizik

A következő filmeket nemcsak láttam, nemcsak összefoglaltam, de lelkesen ajánlom is őket!

 

The Punisher

The Punisher

Punisher. A halálfejes szuperhős kolléga megérkezett a moziba...

A halálfejes kolléga megérkezett a moziba
Mozi rovat
:) Punisher, a Megtorló a Marvel Comics képregénygyár édesgyermeke. Klasszikus magányos hős feketében, pisztollyal, puskával és mérhetetlen elszántsággal.

A Punisher témát nagy kedvencem, maga Tim Bradstreet illusztrálta sokat. (Az éles-szeműek már egy régebbi CSS cikkemben is felfedezhettek egy Bradstreet féle Punisher képet...) A figura tökéletesen rá van szabva, Bradstreet imádja az ilyen nagyvárosi pisztolyhősöket, Punisher pedig éppen ilyen kicsit poszt-apokaliptikus kemény legény a javából. A film kapcsán Ő maga is interjút adott persze.

Punisher a Film

Normálisan megcsinált kis mozi
Mozi rovat
ez, John Travolta mint főgonosz, és még a mellékszerepekben is olyan karakterek mint Roy Sneider. Maga a Punisher nem úgy dominálja a mozivásznat, mint ahogy azt képzeltem. A film elején kapásból beleszalad egy igen kellemetlen csapatba, akik szinte ellenállás nélkül gyalogolnak át rajta. Ez a helyzet amúgy később sem változik sokat, a ráküldött bérgyilkosok rendre úgy megszorongatják, mint egy közönséges lúzert, általában egy hajszálon múlik a végeredmény. És mégis, a halálfejes ember mint aki semmit se tanul, újra és újra talpra áll és heroikus elszántsággal igyekszik tönkretenni tönkretevőit.


Nagyra értékelem, hogy a szerelmi szálat nem vitték túlzásba a filmen. Felbukkan persze csinianyuka, azaz inkább a girl-from-the-next-door, de mindhiába, hősünket jobban leköti a misszió (és a Wild Turkey whiskey), mintsem betenne neki.

Minden tiszteletünk ellenére Punisher – mondjuk ki – bamba. Az egész filmben alig nyitja ki a száját, akkor is csak tőmondatok kedvéért ("No police, no hospital...") Jó jó, Bruce Wayne Batman-nek is keményebb dió egy körmondattal megküzdeni mint egy utcabandával, de a mi emberünk még rajta is túltesz mogorvaságban. Punisher egyszerűen nem a szavak embere. Ugyanakkor, jócskán használja a fejét: a nagyfőnök feleségével (akit amúgy a Mulholland Driveból megismert Laura Harring játszott!) az a féltékenységi trükkje zseniális volt.

Western

Nem ám lassított bullet-time felvételen két uziból egyszerre tüzel. Nem. Punisher megáll. Félrehajtja a bőrkabátját. Kezét a pisztoly markolata fölé emeli... Teátrális western ez a javából, éppen úgy, ahogy Dzsáni barátom szereti. (Az idióta csigás íj viszont túlzás volt, egy hangtompítós pisztoly simán megtette volna.) A hatásvadászat időnként már vérlázító a filmben, de a téma egyszerűen megkívánja az ilyesfajta hozzáállást. Más kérdés, hogy egy jobb operatőr és dramaturg mennyivel többet ki tudott volna ugyanebből hozni...

Hasonlóan westernmotívum, ahogy Mark Collie (aki amúgy tényleg country énekes!) mint El Mariachi bemegy a bisztróba, előveszi a gitárját, és sötétlilára lakkozott körmeivel, tetovált ujjaival elpengeti a Punisher nótáját...Oldskool

Vegyük észre, noha Punisher magányos hős és erőforrásoknak sincsen híján, mégsem használ számítógépet! Autója is saját kezűleg megerősített hétköznapi járgány, nem vet be extrém fegyvereket, bár az M-4 karabélyt már red-dot irányzékkal használja. Bármilyen más mai akcióhős minimum military kivitelű macintosh-sal, sosem látott sniper fegyverrel és számtalan spéci bizbasszal indított volna. Emberünk – nem. Pisztoly, kézigránát, lefűrészelt shotgun. Sőt, jellemzően elő sem veszi a pisztolyt, ha a problémát megoldhatja a machéte szerű kartonvágóval. Ez a hozzáállás – rokonszenves. Ugyanez magára a filmre is igez, nem operál digitális effektekkel, amit kellett szépen felrobbantottak és felgyújtottak.

Website

A Punisher téma sokkal inkább van othon papíron és képernyőn, mint a mozivásznon. Nem véletlen, hogy weboldala kifejezetten parádésra sikerült, hiszen ott a grafika és a részletek dominálnak. A www.punishermovie.com kész interaktív kaland – flash mestermunka. Mostanában több ilyennel is találkoztam mint játék (Silent Hill 4), mind művészi területen (Low life). Milyen kár, hogy egyre aggasztóbban elharapódzó türelmetlenségem megakadályoz abban, hogy végig kiélvezzem őket...

Összefoglalva: hétvégén meg lehet nézni... Mondd a csajodnak, hogy Travolta játszik benne...