Éjfél Kapitány játékok

Éjfél Kapitány játékok

"Fel kéne már hagyni azzal, hogy hülye vidójátékokat nyomok egész éjjel"

Galuska

 

Más játékok

Játék a mozgólépcsőn

Játék a mozgólépcsőn

A mozgólépcsős játék célja a szembejövők közül egyetlen ember gyors kiválasztása.

A mozgólépcsős játék célja a szembejövők közül egyetlen ember gyors kiválasztása. A kiválasztás kritériuma nem rögzített, azt maga a játékos határozza meg a játék előkészületi fázisában. Fontos, hogy a kritérium erősen szubjektív legyen és a játékossal valamilyen módon összefüggésben legyen (példának okáért a "legmagasabb szőkehajú" nem jó kritérium, ellenben a "nekem legellenszenvesebb hapsi" már igen). Tetszés szerinti ilyen kritérium meghatározható, de érdemes olyat találni, ami komoly döntés elé állítja a játékost. Néhány javaslat Éjfél Kapitány sztereotip példatárából: az ember akitől kisbabát akarnál, az ember akit feláldoznál hogy ne pusztuljon el a város, az ember akivel bevállalnád a ma éjszakát, az ember akinek 10 millió forintot adnál, ... és így tovább. Lássuk a játék szabályait:

Előkészületek

1. A kiválasztási feltételt a metrószerelvényből való kiszállástól a mozgólépcső féltávjáig kell meghatározni. Ennek megfelelően lehetséges a mozgólépcsőn való haladás közben is a feltétel meghatározása, ám ajánlott ezt már a mozgólépcsőre való rálépés előtt megtenni.


2. A játék a kiválasztási feltétel meghatározása után a szalagkorlátot markoló kéz mutatóujjának határozott kettős koppantásával veszi kezdetét.

Kiválasztás

3. A mozgólépcsőn haladva egészen a lelépés pillanatáig bezárólag lehet kiválasztani a kritériumnak leginkább megfelelő szembejövőt. Kiválasztani csak az előttünk lévők közül szabad, a lépcső mozgása következtében mögöttünk hagyott személy nem választható ki. A kiválasztást a szalagkorlátot markoló kéz mutatóujjának határozott koppantásával azonnal meg kell erősíteni. Megerősítés nélkül a kiválasztás nem történt meg.

Kiértékelés

4. A játék a mozgólépcsőről való lelépéssel ér véget. A játékos veszít, ha nem jut döntésre a játék ideje alatt. A játékos veszít, ha a játék ideje alatt a kiválasztottnál jelentősen alkalmasabb személy is felbukkan (ám nem ő lett a kiválasztott). A játékos nyer, ha a játék ideje alatt sikerült kiválasztani a megfelelő személyt és választásával a játék végén elégedett.

Önismeret

A játék lényege, hogy a rendkívül rövid döntési időknek köszönhetően ösztönös választásra kényszeríti a játékost. Az így meghozott döntését a játékos a játék végével tudatosan kiértékelheti és adott esetben érdekes felfedezéseket tehet saját magával kapcsolatban. Érdekes megállapításra juthat például az a magát antirasszistának ismerő játékos aki a "Kit lőnék tarkón?" kérdésre a tömegben felbukkanó egyetlen indiai egyetemistát jelöli meg.

Az is nagyon sokat elárul a játékosról, hogy milyen kritériumot határoz meg. Mivel a kritérium meghatározására is csak rövid idő áll rendelkezésre, a játékos minden valószínűség szerint az éppen uralkodó hangulatának megfelelően, vagy az őt leginkább foglalkoztató témakörből fog választani. Aki a "Kivel ebédelnék most sushit?" kérdést teszi fel, annak nyilván korog a gyomra és kiújultak a wasabi elvonási tünetei. Aki viszont a "Kinek dugnék fel egy faráspolyt a seggébe?" kérdés mellett dönt, annak ennél komolyabb gondja lehet (amire a játék megelőző módon fel is hívja a játékos figyelmét).

Ugyanígy érdekes a kiválasztás módszertana. Lehet előre pásztázni és felmérve a helyzetet az érdekesebb szembejövőkre rá-ráfókuszálni, de lehet az egymásután előbukkanókról egyenként dönteni. Lehet ugyanakkor sportszerűtlenül halogatni a kérdésfeltevést, amíg egy kellően karakteres szembejövő fel nem bukkan.

Jó szórakozást!