Éjfél Kapitány olvas

Éjfél Kapitány olvas

A papír halott. A könyvek csak feleslegesen foglalják a drága helyet a lakásban. Persze olvasni én is olvasok, bár messze nem olyan sokat mint kölyökkoromban. És kommentálom...

 

Márai Sándor - Ég és föld

Márai Sándor - Ég és föld

Márait úgy olvasom, hogy nem akarom ismerni a történetét. Nem akarom, hogy bármi is befolyásoljon...

Jó két évvel ezelőtt Jani, miután elolvasta az elméleteket, arra figyelmeztetett, hogy Márai Sándor a Füveskönyvben éppen ilyesmi gondolatait írta le, ráadásul hasonló formában. Sose hallottam ezt a nevet, így kénytelen voltam beszerezni és elolvasni. Nem bántam meg.

A kor nélküli ember

Márait úgy olvasom, hogy nem akarom ismerni a történetét. Sem a születési helyét, sem a származását, sem a kort amiben élt, sem éveinek számát amikor írt. Nem akarom, hogy bármi is befolyásoljon. Amit leírt, az úgy imponál, ahogy van. A férfi, aki látja mi mozgatja a világot, aki tud benne élni.

Ég és Föld

Az Ég és Föld nagy része a nőkről, a szerelemről szól, ez pedig rokonszenves. A világ ugyan tele van titokkal és megválaszolandó kérdéssel, de ezek közül mégis csak azok a legizgalmasabbak, amelyek férfi és nő kapcsolatáról szólnak. Talán nem véletlen, hogy a közönségszavazatok alapján Éjfél Kapitány legnépszerűbb elmélete is a Régi Szeretőkről szól... Az Ég és Föld persze nem szerelmeskönyv, bőven van benne hely egyéb kinyilatkoztatásoknak. Márai ugyanis nem tétován morfondíroz, hanem tudja a dolgokat és elmondja nekünk. Előadásmódja olyan szelíd, olyan olvasmányos, hogy ellenvetés nélkül azonnal rokonszenvessé válik.

A cigányleány

"A cigányleány, nyakában aranypénzekkel és fekete, zilált hajfürtjei között vörös rózsával, ezt mondta még:

– Szüleim mindig aggódva féltettek az emberektől, akiknek házuk van és egy helyben laknak. Nekünk volt szép, zöld kocsink, lóval, apám nagyon előkelő ember volt, ezüstgombok lógtak mellényén, s minden éjjel más város határában aludtunk. Nálunk mindenkinek tanult mestersége volt, én táncoltam és az urakat szórakoztattam, öcsém kardot nyelt és tüzet evett, unokatestvéreim vályogot és bukfencet vetettek. Így éltünk, rendezett, nyugodt és komoly életkörülmények között, a sátorban. De atyám, a vajda, gyakran mesélt a gonosz emberekről, akik kőházakban laknak, s elrabolják a tisztességes cigánygyermekeket, gonosz mesterségekre kényszerítik őket, kínozzák és hajlamaikkal ellentétes mutatványok végzésére nevelik az ártatlanokat, például férjhez adják a lányokat, és állampolgárságot követelnek a foglyul ejtett, idősebb cigányoktól is. Nagyon kell vigyázni a világban, mert tele vannak kóbor csendőrökkel – mondta és sóhajtott."

A könyv

Ízléses, keményfedelű kis könyv ez, sok sok apró írással benne. Tökéletes utazáshoz, sorban álláshoz, én speciel a repülőn olvasgattam a minap. Bármikor beleolvashatsz, bármikor leteheted. Nem erőszakoskodik, nem kényszerít. Nincs rászorulva...