Éjfél Kapitány olvas

Éjfél Kapitány olvas

A papír halott. A könyvek csak feleslegesen foglalják a drága helyet a lakásban. Persze olvasni én is olvasok, bár messze nem olyan sokat mint kölyökkoromban. És kommentálom...

 

Jake Smiles - 1 link

Jake Smiles - 1 link

A titokzatos médihacker, a viszkis homepage és a linkeknet gazdáját...

Ha jól emlékszem, Bodoky mester dobta be a köztudatba Jake Smiles
Jake Smiles író
nevét is, titokzatos médihackernek titulálva a viszkis homepage és a linkeknet gazdáját. A szintén anonimitással és internetes publikációkkal operáló Smiles többek szerint rokon jegyeket mutat Éjfél Kapitánnyal, aki ezúton mindenesetre leszögezi, hogy nagy tisztelője Smilesnak és művészetének.

A Quake az élet

Az 1 LINK – a Magvető internetes pályázatára született regény – echte ungarishe kiberpunk. Ebből következően a quake, az irc és a videojátékokat nem ismerőknek olyan élményül szolgálhat, mint a paplan alatt felejtett Sokol rádióból szóló D-moll Toccáta és Fúga. Aki viszont járatos a fenti témákban, az minden bizonnyal hozzám hasonlóan zseniálisnak fogja tartani a könyvet.

"A toronyszoba ablaknyílásában áll; sezöld, véreres szempárba bámul. Pacifist nem növesztett szakállat, de kipocakosodott, a sok pörkölt meg félédes nagyfröccs, teszi föl Smiles, egy kézzel ráemeli a fegyvert és közelről, nagyon közelről beléereszt egy rakétát, sic transit, haver, a becsapódás megindítja a tohonya testet, véresre-zsigeresre tapétázza a toronyszoba falait, kőpadlóját, boltos mennyezetét, Smiles wins, üvölt a szpíker cifra extázisában, a chibaiak zabálják, felugrálnak, csörög a sok ócska kevlár meg titán, mocskos plebsz, vicsorít Smiles, megpördül, és persze hogy talpra érkezik, az eredményhirdetést meg sem várva, leszegett fejjel megy ki az ajtón, nem köszön; a csapos elindul hátra, a sarokba, a képernyőre bámul, megmozgatja jobbra-balra a fehér dugaszt, majd határozott mozdulattal kitépi a konnektorból, a képernyő pattog, sistereg, majd elsötétül, a csapos a konzolról a markába söpri az izzadt huszasokat, megajándékozza magát egy sörrel a jobbikból."

A könyv persze nem csak a shotgunról és rakétavetőről szól, hanem csetelésről unatkozó háziasszonyokkal, vérfertőzésről, főzelékszagú lakásról, szopásról, dugásról, rafinált főnökökről, erőszakról, kiskorú lányokról, azaz mindenről, ami szem szájnak ingere.

1 LINK könybemutató

"Újságíró vagy vendég?" kérdez rám a nem éppen hostess formájú nő a bejáratnál. "Öööö... rajongó!" válaszolom rövid tétovázás után, elszalasztva a kínálkozó lehetőséget, hogy igazolványát otthon felejtett újságírónak álcázzam magam. Így persze jól lemaradok egy potya példányról, de más bajom nem esik: bemehetek.

A média, a rajongók és a család...Bent a kivetítő és a közelében ülő kopaszodó operátor láttán azonnal leesik a tantusz, hogy Smiles nem fogja elkápráztatni az olvasókat sudár termetével és meghatottságtól ragyogó orcájával. A misztika misztika marad: kivetítő, irc, webkamera rulez.


A közönség várja a showt, az újmédiával kacérkodó újságírók és fotósok mellett kis számú, de szemmel láthatóan lelkes lányrajongó, néhány szemüveges kockásinges informatikusgyanús fiatalember és a család gyülekezik. Mert az ugye elég árulkodó jel, ha egy komplett társaság (gyerkőcöt is beleértve) az exkluzív repi narancssárga Smiles pólóban jelenik meg...

Az esztéták és laza moderátorunk... A szponzorok két-két bevezető mondata után egy laza moderátor viszi át a szót, aki 30 másodperces állás után elfáradva ülve beszél tovább, nehéz helyzetbe hozva az összegyűlteket, akik ilyenformán semmit nem látnak belőle. Ezt követően két másik esztétának tűnő bácsival kezdődik beszélgetés arról, ki lehet Smiles, mit is akart mondani és melyik skatulyában van neki a helye a magyar irodalomban. Az esztéta bácsik elképesztő körmondatokban és imponáló folyamatossággal beszélnek a levegőbe. (Amit elmondtak, az annyira volt általános, hogy tetszőleges magyar irodalom tétel kihúzása esetén pusztán ezekkel a mondatokkal a kettes érdemjegy gond nélkül biztosított lenne.) Konkrét mondandójukat annyiban tudnám összefoglalni, hogy Smiles minden valószínűség szerint ismert kortárs publicista álnéven, aki használt Skodájáról beazonosítható. Amit ír ütős, és függetlenül az eredeti közegétől, könyv alakban is élvezhető. Pont.

Az operátor közvetít... Az operátor ircn folyamatosan tudósítja Smilest, aki szűkszavúan kommentálja az eseményeket. Inkább csak kérdezget a dolgok menetéről, nem szól bele a történésekbe. A később neki feltett kérdéseket kivétel nélkül elüti, gyakorlatilag egyetlen épkézláb választ sem sikerül kihúznia belőle sem a moderátornak, sem a későbbi szóló kérdezgetőknek.

A gyors beszélgetés után sietős zárás, színes koktélok búcsúzóul. A show elmarad, Smiles se nem intéz szózatot az egybegyűltekhez, se nem hajlandó érdemi kommunikációra, csak lubickol az ünneplésben, masszív alkoholistához hasonlóan issza az operátor mondatait. Bizonyosan jobban élvezi a helyzetet, mint a jelenlevők. Végül is ennyi kijár neki, miután megajándékozott bennünket az 1 LINK-kel. Még egyszer köszi Smiles!

Smiles rajongó... vagy fordítva?Az alkalomra készített narancssárga pólók már a csókosoknak való osztogatás közben elfogytak – még Éjfél Kapitánynak sem jutott egy árva darab se. A bal oldali kép azt hiszem ad valami támpontot arra nézve, milyen szempontok alapján történt a szerencsések kiválasztása... Értem Én Smiles, nincs harag ;-)

Kicsoda Jake Smiles?

Az anonimitás mókás dolog, én már csak tudom. Gondoljunk csak bele: Jake Smiles
Jake Smiles író
kilétéről legalább annyi szó esik, mint munkáiról. Az irodalmárok és esztéták maroknyi csoportja azt állítja, Smiles kortárs beltag. Számomra a rokonszenvesebb verzió az lenne, hogy Smiles született kiber gerilla, aki ezúttal jól sikerült kirándulást tett a széppróza irányába, de legnagyobb bánatomra túl sok jel mutat abba az irányba, hogy a tollforgatóknak lesz igaza: azaz Smiles régi motoros az irodalom terén és egy rövid de érdekes kitérőt tett a kiberpunk világába. Túl sok a bennfentes utalás, túlságosan profi az anyag. Arról nem is beszélve, hogy a kiberpunk alapismereteket beszerzéséhez (megismerkedni a quake, az irc, az rpgk rejtelmeivel) elegendő egy kétnapos konzultáció a szomszéd fiúval. Ellenben a mondatszerkesztés, központozás, tájfestés, jellemábrázolás elsajátítása szignifikánsan több időt igényel. Legutolsó, egyben döntő érvként ott az az elszólás abban a Magyar Narancsos interjúban:

MN: Első regény az 1 link, vagy egy rutinos profi stílusgyakorlata?
JS: Erre nem szeretnék válaszolni, mer akkor lebukok. Lehet ilyet?

A belterjeseknek több név is van a tarsolyában: Zalán Tibor, Új Péter, György Péter is hírbe van hozva. Részemről azt mondom, teljesen érdektelen, ki kreálta. Smiles immáron önálló entitás – miképpen Éjfél Kapitány is csak hasonlít létrehozójára – saját allűrökkel, gondolatokkal és életművel. És ami azt illeti, számomra sokkal de sokkal érdekesebb, mint az őt létrehozó közép káeurópai író, akit talán jobb is hogy jótékonyan eltakar álruhája.