Éjfél Kapitány olvas

Éjfél Kapitány olvas

A papír halott. A könyvek csak feleslegesen foglalják a drága helyet a lakásban. Persze olvasni én is olvasok, bár messze nem olyan sokat mint kölyökkoromban. És kommentálom...

 

Bokros Lajos - Verseny és szolidaritás

Bokros Lajos - Verseny és szolidaritás

Itt az idő, hogy az előítéleteinket megalapozott véleményre cseréljük...

"Érdekelne a véleményed Bokros Lajos
Bokros Lajos for president!
Verseny és szolidaritás (Élet és Irodalom, 2004) című tanulmányáról, illetve gondolatairól. Tudod, politika és gazdaság. Nem nőnek való gondolatok ezek, hanem férfinak."


Myreille
Myreille ősblogger
kért a fentiekre, és nem kért könnyűt. Egyrészt azért, mert nem vagyok közgazdász, keveset értek a pénzhez, és pláne keveset kamatlábhoz, exporthoz, importhoz, inflációhoz. Másrészt azért, mert Bokros Lajoshoz
Bokros Lajos for president!
mint emblématikus figurához markánsan más előítélettel viszonyul az ország egyik és másik fele – ami után nehéz lesz bármit is mondanom, amit nem ugyanezen előítéletekkel olvasnak majd. Ezekből a megfontolásokból jó esély volt rá, hogy ez a könyvkritika soha nem készül el, de a könyv elolvasás után nem maradt kérdés, hogy van róla mit mondanom...

Lakópark?

Két stratégia is kínálkozik azoknak, akik üzleti sikereik révén képesek voltak felemelkedni. A szokásos: költözzünk lakóparkba, hogy még a látványát se kelljen elviselnünk azoknak a lúzereknek, akiknek nem sikerül annyit keresni, mint nekünk. (Különösen bizarr mindez, ha vagyonunk éppen az ő fillérjeikből keletkezett.) A másik stratégia: tegyünk valamit, hogy ha mi már nem is, de gyerekeink talán egy normálisabb Magyarországon nőjenek fel.

Bokros Lajos
Bokros Lajos for president!
könyve erről szól. Mit tehetünk, mit kellene tennünk, hogy olyan országban éljünk, ahol a verseny ellenére működik a társadalmi szolidaritás?

Szolidaritás és közteherviselés

Hogy mi fáj nekem ami miatt gyakran Dániába vágyom, azt Bokros Lajos
Bokros Lajos for president!
nálam sokkal precízebben meg tudta fogalmazni: "a társadalmi szolidaritás hiánya". Pontosan, ráismerhetően, elfogadhatóan levezeti, mitől torzult a verseny, miért olyan siralmasak az erkölcsi állapotok, mi vezetett a társadalom és az egyén lelkének megmérgezéséhez. A probléma azonosítása után ijesztő logika mentén szépen, pontról pontra mutatja meg, hogy mi szolgálná valóban a közteherviselést, és mi az ami éppen a szolidaritás ellen dolgozik. Meglepő eredményeket kapunk, de úgy érzem, hogy helyeseket.

Lakásépítés előtt állok, így arra kormányra szavazok, aki lakáshitelt ígér? Van már lakásom, így ellene szavazok annak a kormánynak, aki ingatlanadót fontolgat? Így is lehet persze, de így nem jutunk ötről a hatra. A szolidaritás azt jelenti – erőnk szerint vegyük ki a részünket a közterhekből is. Ehhez nyilván alapvető (és jelenleg sajna nem fennálló) feltétel, hogy közös forintjaink értelmes és ellenőrzött módon legyenek elköltve és erről mi magunk is meg legyünk győződve. Ez ügyben különösen rokonszenves a könyv megközelítése. A levezetések nem csupán a gazdasági matematikát, de a jelenlegi Magyar valóságot, az uralkodó szemléletet és az érdekviszonyokat is figyelembe veszik. (Apám mondása jut eszembe: a kommunisták végzetes hibája, hogy megfeledkeztek az emberi tényezőről...) Végeredményképpen úgy tűnik, a szerzőnek határozottan van megoldása a jelen helyzetre. Részemről, a kezdeti ijedtséget és rövidtávú önös érdekeimet félretéve, akár a saját bankszámlám terhére is fel tudnék zárkózni egy ilyen hosszú távú program mögé.

Bokros Lajos for president!

Ha én lennék a miniszterelnök, Bokros Lajost
Bokros Lajos for president!
tenném meg pénzügyminiszternek és titkos tárgyalásokat kezdenék az ellenzékkel, hogy támogassa a reformokat – amelyek a következő választásokig minden valószínűség szerint nem hoznak új szavazatokat senkinek, de a következő (bármelyik) kormányt mindenképpen jobb gazdasági helyzetbe hoznák.

Tovább megyek. Ha rajtam múlna, maga Bokros Lajos
Bokros Lajos for president!
lenne a miniszterelnök, mondjuk egy nagykoalíciós kormánnyal a háta mögött. Bokros Lajos
Bokros Lajos for president!
for president!

A könyv

Nem dicséri a kiadót, ha könyvéről – aminek szerzője mindenki által ismert celebrity – egyik könyvesboltban sem tudnak. Ezzel a könyvvel pedig ez a helyzet, hosszas és eredménytelen körséta után kénytelen voltam a www.es.hu oldaláról megrendelni. Kínos!