Éjfél Kapitány kommentál

Éjfél Kapitány kommentál

Az élet igazán kemény helyzeteket tud produkálni. Mostantól azonban nem csak a Kapitány elméletei szolgálnak útmutatóként a zavaros helyzetekben, hanem kommentárjai is.

 

Kenyai attak

Arabok lezúztak Mombasában egy izraeli érdekeltségű szállodát és két hőkövetős rakétát lőttek ki egy Tel-Avivba induló izraeli menetrendszerű repülőre. Előzőnek tucatnál több halálos és száz körüli sebesült áldozata van, a Boeing 757-es ellenben kétszáznál is több utassal a fedélzetén sértetlenül átvészelte a rakétatámadást!

Nem ez az első eset, hogy izraeli menetrendszerű repülőjárat "csodával határos módon" rakétatámadást kerül el. Utoljára 2002.július 5-én Ukrajna fölött ért rakétatámadás El-Al gépet, ahol is a rakéta a gép mellett robbant, a gép pedig épen leszállt Moszkvában.

Egy böhöm 757-es igen könnyű célpont egy olyan föld-levegő rakétának, amelyet sokkal gyorsabb és fürgébb katonai gépek leküzdésére terveztek. Az El-Al légitársaság mostani sikersorozata vagy a valószínütlenül elképesztő szerencsének, vagy sokkal valószínűbb módon a gépeikre szerelt katonai védelmi rendszereknek köszönhető.

A vállról indítható légelhárító rakéták (orosz SAM-7 és az amerikai Stinger) általában hőkövetős elven működnek, azaz a repülő hajtóművei által kibocsátott hőt érzékelve követik a célpontot, egészen a becsapódásig. A védelem alapja a támadó rakéták célérzékelésének megtévesztése. A megtámadott repülőből kidobott vagy kilőtt intenzív hőt kibocsátó foszforos-magnéziumos csalik szerencsés esetben meg tudják téveszteni a támadó rakéták szenzorait, akik ilyenkor az igazi repülőgép helyett a hőcsapda felé irányítják magukat.


Az orosz fegyverek magától értetődően jól elterjedtek az arab világban, míg az amerikai stingerek az afganisztáni konfliktus ideje alatt kerültek a régióba. Mára közepes kapcsolatokkal és vastag pénztárcával szinte bárki be tud szerezni belőlük. Kezelésük egyszerű, nem véletlen hogy hamar bekerültek a gerilla hadviselés eszköztárába. Példának okáért Csecsenföldön a mai napig rendszeresen lődözik föld-levegő rakétákkal a megszálló Orosz erők különféle légijárműveit, különös tekintettel a védekezésre mérsékelten képes teherszállítókra.

Studio 49 attak

A sikeres védekezés másik iskolapéldáját idén nyáron láthattuk. Tel-Avivban a Studio 49 nevű klub egyik biztonsági őre figyelt fel az épület felé nagy sebességgel kanyarodó autóra, rálőtt a kocsi vezetőjére, aki életét vesztette, kiesett az autóból, de előtte még működésbe léptetett egy pokolgépet. (Bécsben – Európa legunalmasabb fővárosában – a Swedenplatz környéki bermuda háromszögnek nevezett mulatónegyed posztos rendőrei már évekkel ezelőtt is bakancsban, gyakorlóban, és akkora gépfegyverrel posztoltak, mint ide Lacháza. Akkor ezt arra jártamban erős túlzásnak éreztem. Most bizonyosodott be, hogy nem volt az.)

Gondoljunk bele egy pillanatra. Milyen szintű éberségről tett tanúbizonyságot az őrszemélyzet? Milyen gyorsan azonosította a támadót és milyen gyorsan nyitott tüzet? Milyen fegyverzettel és képzettséggel rendelkezett, hogy a nagy sebességgel haladó autóból kilőtte a sofőrt? Vajon képes lenne ugyanerre a mi köztársasági őrezredünk legénysége, ha a parlament felé tartana ugyanez a kocsi?

Éberség

Úgy fest, át kell értékelnünk mindazt, amit az éberségről és a védekezésről tartottunk eddig. A dzsihád terjedésének és az iszlám harcosok elszántságának – a fegyverek korszerűsödése mellett – egyre kevésbé gátja a hagyományos szintű védelem és éberség.

Úgy fest, a "polgári repülés" hamarosan a múlté. A dzsihád által fenyegetett országoknak nem lesz más választása, mint komoly katonai fenyegetésnek tekinteni a mozgalmat és ennek megfelelően katonai szintű védelemmel felvértezni legsebezhetőbb pontjait. A légi közlekedés csak egy ezek közül. Ha hamarosan nem szűnik meg a fenyegetés, magától értetődő lesz a személyi szám, az ellenőrző és beléptetőpontok elterjedése szerte a nagyvárosokban, a titkosszolgálatok mindenre kiterjedő jogosítványai. Megszokott lesz az állig felfegyverzett őrjáratok jelenléte, az útakadályok és a megerősített fegyveres őrposztok a nyilvános helyeken, a kijárási tilalom.

Végezetül óvakodjunk attól, hogy Európaiként távoli, nevető harmadiknak tartsuk magunkat. Ahogy a dzsihád már a túristaparadicsomokra is kiterjesztette hatókörét, ugyanúgy kész azt kiterjeszteni minden olyan területre, ahol az éberség hiánya miatt nagyobb meglepetést és kárt tud okozni. A cyberpunk valósággá válik.