Éjfél Kapitány válaszol

Éjfél Kapitány válaszol

Nem tudod kapásból, mit is tegyél egy rázósabb helyzetben? Kérdezd Éjfél Kapitányt! Email cimed és neved titok marad...

 

Kérdezz Te is!

Férfiak és nők, vagy alkalmazottak?

Férfiak és nők, vagy alkalmazottak?

Mercurius pesszimista képet fest a jövőről, és a férfilét végét prognosztizálja. Én optimista vagyok.

Mercurius felháborodott kérdése

A minap egy nagyáruházban a vevőszolgálatra vittem egy vásárolt gépet, hogy lepecsételjék a jótállási jegyét. A dobozt illedelmesen a pultra tettem, és vártam. Egy szőke nőcske (a vevőszolgálatos) odacsapott a tetejére egy tapétavágó kést, kurtán közölve, hogy nyissam ki a dobozt és vegyem ki a tartalmát, mert a gépben van a jótállási jegy és azt ő bizony meg nem emeli. Kértem a főnököt. Elém penderült mellőle egy fekete nőcske, foghegyről kérdezvén, csak nem vagyok ennyire gyenge, hogy nem bírok kiemelni egy nekem könnyű gépet a dobozból?! Mondtam, hogy épp elbírnám a dolgot, csakhogy a cuccért fizettem, ők alkalmazottak, így járna a szolgáltatás megjegyzések nélkül. Erre epésen megkérdezte, hogy otthon is így bánok-e a barátnőmmel?... Nem akartam kioktatni a vevőszolgálat és a barátnőség alapvető különbségéről a hölgyeket, elkértem a panaszkönyvet, majd még nagyobb főnökről érdeklődtem. Erre a fekete nőcske dúlva-fúlva kinyitotta a dobozt és csodák csodája a gép tetején lapult a jótállási jegy...

Itt a férfivilág vége? (merthogy nők is végezhetnek férfinak való munkát de a problémát nem oldják meg, hanem személyeskedéssé változtatják...)


Éjfél Kapitány eléggé megnyugtató válasza

Írtam már férfiakról és nőkről: nem vagyunk egyformák. Mercurius esete ékes példa erre, hiszen a fentiek egészen nyilvánvalóan nem történhettek volna meg, ha a vevőszolgálatos férfi. Tiszta sor, hogy még egy nemi megkülönböztetés nélkül leszabályozott, teljesen semleges szerepben vagy beosztásban is jellemzően másképpen viselkedik férfi és nő. Nincs ezzel semmi bajom, hiszen a nő- és a férfilét különböző előnyökkel és különböző kötelezettségekkel jár, amelyek szépen kompenzálják egymást. Nem az a probléma, ha valakit nőnek vagy férfinak tekintünk. A probléma, ha valaki csak a nemével járó előnyöket igyekszik kihasználni anélkül, hogy eleget tenne ezzel járó kötelezettségeinek!

Esetünkben a vevőszolgálatos nő éppen ebben hibázott. Élni kívánt a nő-létéből következő előnyökkel, de nem kompenzálta ezt semmilyen nőként nyújtható gesztussal. (vö: semmit se adok, csak elveszek). Engem az adott szituációban nem is az bosszantott volna, hogy velem nyittatta volna ki a dobozt, hanem az, hogy az általam elvárt kedvesség és mosolygás helyett nőietlenül, agresszívan viselkedett. Ha teszem azt alig észrevehetően megigazítja a melltartóját, enyhén előre dől és Mercurius szemébe nézve, kacéran azt kérdi: "Kivennéd?", akkor Ő egészen biztosan önként és dalolva segédkezett volna. :)