Éjfél Kapitány válaszol

Éjfél Kapitány válaszol

Nem tudod kapásból, mit is tegyél egy rázósabb helyzetben? Kérdezd Éjfél Kapitányt! Email cimed és neved titok marad...

 

Kérdezz Te is!

Unatkozom. Öngyilkoljak?

Unatkozom. Öngyilkoljak?

Zoltán kérdése az egyik legjobb, megérdemelné, hogy rájöjjön az élet értelmére. Tőlem minden esetre kap egy plecsnit.

Zoltán halálváró kérdése

A véleményedre lennék kíváncsi. 24 év alatt jutottam el oda, hogy nem látom értelmét az életnek. Sem általánosságban az emberi létnek, sem a saját életemnek. Nincsenek céljaim, vágyaim, kötelességeim, kötődésem. Egy problémám van: nem merem magamat megölni, képtelen lennék rá. Van egy oldal ami nagyjából igaz rám is: www.extra.hu/borg Márai 1900-ban született és 89 vagy 90 évesen lett elege és lőtte fejbe magát. A Füveskönyvét 43 évesen írta meg.

Mit gondolsz erről?


Éjfél Kapitány életigenlő válasza

Meg tudom érteni azokat, akik már túl vannak életük javán és nem kíváncsiak a lassú elmúlásra. Ugyanakkor megvetem azokat, akik azelőtt mondják be az unalmast, mielőtt visszafizették volna a közösségnek az adósságukat. Megvetem azokat, akik elfogadták a tejet az anyjuktól, az ételt és fedelet a családjuktól, az iskoláikat az adófizetőktől, a szakmájukat a mestereiktől, és mielőtt mindezt munkájukkal viszonozták volna, leléptek. Nem érdekelt soha az életük, nem hat meg a történetük, nem elégtétel a nyomorúságos haláluk. Amíg visszafizetetlen adósságuk van – a közösség, és így felém is –, az életük nem a sajátjuk. Nem csupán gyengék és gyávák – hitvány csalók, önző szélhámosok.

Konkréten a te esetedben semmiképpen sem ajánlom, hogy amatőr módon kóstolgassad a halált. Úgyis megtalál valaki, úgyis jön a mentő, úgyis kimossák a gyomrodat, úgyis mindent kipasszíroznak belőled, és úgyis irgalmatlanul elvernek, miután magadhoz tértél. Az ilyen csak ijesztgetni akarja a szeretteit, nem is akar komolyan elmenni – az ilyesmit pedig érthetően nem komálja sem a környezet, sem a mentősök. Sőt, hogy teljes legyen a csőd, még egy komolyan gondolt öngyilkosságot is el lehet cseszni. Példának okáért nem mindegy, hogy miután hagytuk a gázt ömleni a szobába, padló közelben vagy magasan fent kattintunk-e az öngyújtóval. Egyik esetben tervszerű robbanás, dirr vége van. Másik esetben – égés. Mielőtt felismerhetetlenül összeégve kómába esel az intenzíven, jó néhány órád lesz átgondolni a dolgaidat, ha éppen nem az elképzelhetetlen fájdalommal leszel elfoglalva...

Biztos vagyok benne ugyanakkor, hogy kellően izgalmas ez a világ ahhoz, hogy még a magadfajta srácnak is akadjon benne kihívás. Keressünk valamilyen kellően nehéz feladatot, vagy valami hálás célt, esetleg egy szokatlan, adrenalinpumpáló extrém hobbit. Izgalmas megtapasztalni, milyen messzire elmehet az ember. Mondanék egy-egy példát, hátha segít. Nehéz feladat: próbálj havi egymilliót megkeresni legálisan. Gondold ki alaposan, vágj bele bátran és dolgozz keményen. Aztán ha megvan, vegyél a pénzen Bang & Olufsen hifitornyot, vagy add a zsét a fóti gyerekvárosnak. Hálás cél: válassz ki egy ismert magyar szépséget és próbálj randizni vele. Mindig arról panaszkodnak, hogy nem merik őket megszólítani a fiúk. ;) Ugyanennek a feladatnak másik verziója: szólíts le minden nap 3 nőt, de na csak úgy tessék-lássék, hanem egészen komolyan. Extrém hobbi: ugrottál már le vasúti hídról gumikötéllel? Elsőre halálfélelem, másodjára már egyfajta tudatosan keresett izgalom.

Ha ehhez gyenge lennél, akkor sincs veszve semmi. Keresd meg azokat, akik hozzád hasonlóan lézengenek. Emlékezz a Fight club alkoholista és rákos klubjaira, vannak ilyenek nálunk is. Vegyél fekete farmert, járj goth koncertekre, hagyd, hogy a grufti kislányok megpróbáljanak megvigasztalni. ;) Ha barátok, de legalábbis megértő közönség van körülötted, gyorsan helyrebillen a világod.

Ha ez se tetszik, akkor fordíthatunk is a dolgon. Ne a te életeddel törődjünk! Ha nem tudsz vele mit kezdeni, akkor add azt valaki másnak, akinek még hasznára válhat a létezésed. Segíts te másokon: légy szociális munkás, végezz karitatív munkát! Sokaknak valóban nagy szüksége van segítségre. Egy meleg ebéd az éheseknek, egy délutáni beszélgetés egy súlyos beteggel, egy olvasás-lecke a cigány kisfiúval – ebben te is tudnál segíteni. De teheted ugyanezt férfiasabban is: állj tűzoltónak, mentősnek, katonának, rendőrnek! Ott aztán tényleg nagy szükség van olyanokra, akik jelképes viszonzásért cserébe készek az önfeláldozásra. Légy önzetlenül aktív tagja egy hasznos közösségnek! Küzdj a környezetért, az igazságosságért, bármiért. Rajta!

Reakció

Szia Kapitány!

Pár hónapja írtam levelet neked öngyilok témában levelet. Persze így
utólag mondhatnék bármit, de felesleges. A lényeg, hogy változtak a
dolgok, szerintem pozitív irányba.
Ami miatt írok, az érdekes, ugyanis most olvastam a válaszodat a
levelemre. Anno azt hittem, hogy ilyen negatív töltetű levelet inkább fel
sem raksz. De lám utólag olvasgatva ráleltem a válaszodra, és örültem
neki.
Szóval rátapintottál a lényegre. Most dolgozok mint a güzü, vettem egy
böhöm Audit. Jövőre lehet hogy újból versenyezni fogok (bringa).
Ráadásul pont a Fight Clubot említetted, ami számomra a legnagyobb
film ami valaha készült.

Köszi

Zoltán