Éjfél Kapitány válaszol

Éjfél Kapitány válaszol

Nem tudod kapásból, mit is tegyél egy rázósabb helyzetben? Kérdezd Éjfél Kapitányt! Email cimed és neved titok marad...

 

Kérdezz Te is!

Rákkeltő?

Rákkeltő?

Nem vagyok kémikus, mégis azt kérdezik tőlem, mi rákkeltő és mi nem. Hm...

Mpaul kémikus kérdése

Nagyon érdekel a saját és környezetem egészsége, és egyik utolsó reményemként Téged is megkérdezlek, hátha Te tudsz segíteni a Válasz(ok) keresésében :)

Mosóporok és egyéb ilyenek: foszfát és foszfonát származékok téma... _Állítólag_ ezek nem lebomló anyagok, de erről nem találok infót, inkább csak azt, hogy ez nem jó... Mi az igazság? Tényleg nem jó, ha ezek pl. benne vannak mosószereinkben, vagy pont ellenkezőleg, vagy épp semleges?

Másik téma: Alumínium-klorohidrát (Al-chlorohydrate), vagyis az alumínium származékok a
dezodorokban. Felröppenő hír volt régebben: ez az anyag elősegíti a mellrákot... Körülnéztem, és mindenféle infót találtam. Cáfolatot, kísérleteket is, hogy keressék az összefüggéseket, és ugyanakkor a másik oldalon ott van a ráktól való félelem.

Mi az igazság? Félelemkeltés, vagy tényleg lenne összefüggés? Nem gondolom, hogy kémikus vagy, de az ötlet hirtelen jött, hogy kérdezzelek meg Téged is, illetve dilemmáimat megosszam másokkal. Valamint jó lenne tudni, vagy legalábbis közelebb jutni a valósághoz :) Szóval előre is köszönöm, ha foglalkozol eme kérdéskörrel, én mindenesetre kutatok tovább :)


Éjfél Kapitány hozzá nem értő válasza

A haláltól és a ráktól jó okunk van félni, a mi családunkban például ritkaság, hogy a férfiak megérjék a hatvan évet. Országos szinten is a halálozások 25%-a daganatos betegségek következménye. De hogy a dohányzáson kívül egzaktul kimutatható lenne bárminek is a rákkeltő hatása – hát azt erősen kétlem. Érzéseim szerint a rák ügyében ugyanolyan sötétben tapogatózunk, mint az orvostudomány legtöbb más területén is... Példának okáért nagybátyám élelmiszer-ipari diplomás ember volt, alaposan megnézte, mit eszik – mégsem segített rajta. Sári nagyi ellenben csupa olyan szemetet evett össze, mintha még mindig tartana Budapest ostroma, mégis simán megérte a kilencvenet. Az az érzésem, hogy a rákkeltő termékekkel való riogatás inkább a rivális vállalatok küzdelmének egyik fegyvere, mintsem valóságos fenyegetés az egészségedre.

Gondolj inkább arra, hogy kemikália ide, állítólagos rákkeltő anyagok oda, a születéskor várható életkor rendületlenül egyre magasabb.