Éjfél Kapitány válaszol

Éjfél Kapitány válaszol

Nem tudod kapásból, mit is tegyél egy rázósabb helyzetben? Kérdezd Éjfél Kapitányt! Email cimed és neved titok marad...

 

Kérdezz Te is!

Örökségem hol?

Örökségem hol?

Kriszti engem is meglepve, nem pasikról kérdez, hanem az örökségéről.

Kriszti keserűen csalódott kérdése

Egy szülő, aki rengeteget dolgozott életében, megözvegyült, a gyerekei felnőttek, úgy dönt, hogy lakását életjáradékért egy cégnek adja. Persze, joga van a békés, nyugodt öregkorhoz. De így a gyerekei nem örökölnek utána semmit. És ez nem félreértendő, nem várják a halálát, és lavíroznak az örökségre. Csupán fura helyzet. Vélemény?


Éjfél Kapitány megmagyarázó válasza

A világ szerencsésebb országaiban ez a kérdés nem is nagyon merül fel, mert teljesen természetes, hogy a szülők nélkülözés nélkül, egészen a karrierjük beindulásáig támogatni tudják a gyerekeiket iskolázással, lakással, sőt, gyakran kezdő állással is. Futja rá a generációk alatt összegyűjtött családi vagyonból, és mindenki ezt tartja a világ rendjének. Szerencsétlen ügy, hogy nálunk ezek a családi vagyonok a két világháború, és az azt követő kommunista évek alatt masszívan lenullázódtak, így néha nem triviális, hogy a szülők magukra vagy a gyerekeikre költsék azt a keveset, ami felett rendelkeznek.

Ha az illető szülő maga sem kapott semmilyen vagyont az őseitől, és saját erejéből szerezte meg a szóban forgó lakást, akkor az általad írtakban semmi furát nem látok. Ha viszont az illető szülő maga is komoly induló segítséget kapott az ő szüleitől, akkor azt illene viszonoznia a saját gyerekei irányába. Szerencsés esetben persze ezt még életében megteheti, és ekkor megint csak nem érheti szó a ház elejét, hogy miután gondoskodott a srácairól, fel kívánja élni a lakását. A lényeg tehát, hogy az egyensúly megmaradjon. Nem gondolom, hogy a gyerekek erőn felül elsőbbséget kell élvezzenek, de alapvetőnek tartom, hogy a gyerekei irányába ki-ki viszonozza azt, amit a szüleitől kapott anno.