Éjfél Kapitány válaszol

Éjfél Kapitány válaszol

Nem tudod kapásból, mit is tegyél egy rázósabb helyzetben? Kérdezd Éjfél Kapitányt! Email cimed és neved titok marad...

 

Kérdezz Te is!

Férfiasság

Férfiasság

Imre kedvemrevaló filozofikus kérdést vetett fel a férfiasság témaköréből. Elgondolkodtam rajta...

Imre férfias kérdése

A napokban ahogy gondolkodtam megint napközben magamról, a környezetemről, az életről, [meg mindenről] arra a kérdésre lyukadtam ki, hogy van-e az ember életében egy olyan pont, ami jelzi a férfivá válását. És hogy mikor jön el, mi jelzi ezt, miben jön el a változás? Ahogy ezen tűnődtem eszembe jutott, hogy téged megkérdezhetnélek, talán mint egy igazi férfit.


Éjfél Kapitány férfias válasza

Azért nehéz a kérdés, mert a férfilét összetett valami, hiába is mondják rólunk, hogy olyan egyszerűek vagyunk, mint a jancsiszög. Jung szerint például mindnyájunkban kell lakoznia egy Katonának, egy Lovagnak, egy Apának, egy Sámánnak és egy Don Juannak, azaz a férfivá érésnek nem egy, de legalább öt markáns pontja is van. Ilyesmit tükröz a régi keleti bölcsesség is, amely szerint egy férfinek írnia kell egy könyvet, nemzenie kell egy gyereket, és ültetnie egy fát, hogy teljessé váljon.

Némileg leegyszerűsítve a képletet, én két fontos állomást emelnék ki. Minden vitán felül a numero egyes feltétel: az első nő megszerzése. A második legfontosabb pillanat pedig: az első fizetés hazavitele. Ez egyértelmű bizonyítéka, hogy annyi év játék és tanulás után végre elkezded kivenni a részed mindnyájunk munkájából, amit a közösség nem csak hogy elvár tőled, de értékes készpénzzel is honorál. Onnantól vagy igazán férfi, hogy a képességeidet a közösség szolgálatába állítottad, és elfogadtad, hogy a férfiléthez nem csak virtus és a lehetőségek, de a kötelesség és a felelősség is hozzá tartozik.