Éjfél Kapitány válaszol

Éjfél Kapitány válaszol

Nem tudod kapásból, mit is tegyél egy rázósabb helyzetben? Kérdezd Éjfél Kapitányt! Email cimed és neved titok marad...

 

Kérdezz Te is!

Elhagyni az országot?

Elhagyni az országot?

Aki névtelenséget kér, mindig a Feri nevet kapja tőlem. Szóval Ferinek elege van, és lelécelne.

Feri disszidens kérdése

Konkrét leszek. Van egy nagy dilemmám... Egy haverral év végén elhagyni készülünk az országot... elvileg csak dolgozni mennénk, hogy a fősulira pénzt gyűjtsünk. De nekem megadatott a lehetőség, hogy kint maradjak. És én szívem szerint meg is tenném, ám ezzel sok embert cserben hagynék. Persze a kapcsolatot megtudnám tartani velük, de a távolságból adódóan ez nem menne közvetlen úton. Úgy érzem egyeseknek szükségük lenne rám, de engem nem vonz a magyar élet... most lehetőségem lenne a főiskola előtt lelépni.

Szeretném tanácsodat kérni. Válaszokat. Megtehetem mindezt? Megértik majd? Vagy ezután végleg megszakadnak a kapcsolatok?


Éjfél Kapitány kozmopolita válasza

Ez a "cserben hagyom a többieket" duma csak mankó. Ne mutogass másokra, amikor tiéd a döntés. Jobb ha tudod, mindenki helyettesíthető. Mindenki. Te is. Én is. Apádon és anyádon kívül senkinek a szeme sem fog rebbenni, hogy hová mész és mit csinálsz. Amikor pedig visszajössz, még izgalmasabb is leszel számukra, mint amikor itt voltál velük. Nagyon-nagyon sok idő kellene a kapcsolataid végleges megszakadásához. Ezt a szempontot tehát nyugodtan kihagyhatod a döntéshozatalból. Mérlegeld a maradékot. Ha főiskolára gyűjtesz, azt jelenti, nincsen veszítenivaló egzisztenciád és vagyonod, így ezen se kell aggódnod. Csak azt kell számításba venned, hogy a barátoddal ketten elég jó páros lesztek-e a kinti nehézségek (elsősorban a kezdeti elszigeteltség) legyűrésében, és azt, hogy tényleg itt akarod-e hagyni azt a helyet, ahol csak úgy nyüzsögnek Európa legjobb női.

Most, amíg ezt ennyire könnyen megteheted, érdemes körülnézned máshol is. Hogy aztán maradsz-e vagy visszajössz, ráérsz később eldönteni.