Éjfél Kapitány válaszol

Éjfél Kapitány válaszol

Nem tudod kapásból, mit is tegyél egy rázósabb helyzetben? Kérdezd Éjfél Kapitányt! Email cimed és neved titok marad...

 

Kérdezz Te is!

Kompromisszumok?

Kompromisszumok?

Ferenc kérdez a párkapcsolaton belüli kompromisszumokról. Okosan teszi – végül is ezen áll vagy bukik minden.

Ferenc racionális kérdése

Egy kapcsolatban, ami mondjuk nem régóta tart (4-5 hónap) gondok vannak, többnyire azért, mert eléggé különbözik a két személyiség értékrendje, vagy hozzáállása dolgokhoz. Ilyen esetben van egy nagy összeveszés (meg kilátástalanság, meg ami ezzel jár). Lehet olyan kompromisszumot kötni, illetve lehet folytatni úgy a kapcsolatot, hogy később ne járjon az ember fejében, hogy ez a bomba ismét felrobbanhat. Két ember nem tud megváltozni. És a túlzott kompromisszumok elpazarolnak rengeteg energiát, amit annyi mindenre lehetne fordítani. Az én esetemben lehet, ÉN nem vagyok elég alkalmazkodó. Az Ő meg sok mindent félreért, és mindketten meglehetősen sarkosan megmondjuk a véleményünket. Ami nem egyszer ismét sértésbe fullad stb...

Szóval hirtelen ez jutott az eszembe, nem akartam túl sok konkrétumot leírni. Bár lehet, ez így is sok volt. Mindenesetre ha a Kapitány szerint van valami értelme a kérdésnek, és követhető volt, akkor várom a bölcs választ.


Éjfél Kapitány racionális válasza

A kompromisszumot jó dolognak tartom, ha pedig párkapcsolatról beszélünk, akkor kifejezetten nélkülözhetetlennek is. Nyilván nem vagyunk egyformák. Ha két ember huzamosabb időt akar eltölteni egymás mellett – pláne, ha ezt ugyanabban a lakótérben teszik – mindenképpen komoly engedményeket kell tenniük egymásnak. Minden párkapcsolat alapjának a kompromisszumkészséget tekintem. A nőknek is, és nekünk is vannak dolgaink, amik borzalmasan fontosak, a másik oldalnak pedig szinte semmibe se kerül tolerálni azt, vagy segédkezni hozzá. Annyi az egész, hogy mindenkinek meg kell tanulnia, mik a túloldal kritikus elvárásai – és azokban kell tudni engedményeket tenni. Nem az a lényeg, hogy sok kompromisszumot kössél, hanem az, hogy a kritikus területeken tedd ezt.

Abban persze igazad van, hogy kompromisszumok nélkül jóval több energiád maradna. Te pedig egyedül.