Éjfél Kapitány válaszol

Éjfél Kapitány válaszol

Nem tudod kapásból, mit is tegyél egy rázósabb helyzetben? Kérdezd Éjfél Kapitányt! Email cimed és neved titok marad...

 

Kérdezz Te is!

Elcsalni az életet?

Elcsalni az életet?

A csalásról elmélkedünk, többek közt, hogy hol is van a határ.

Sámson elméleti kérdése

Mi a véleményed a csalásról általában. Mennyire tekinted az evolúció részének? Milyen szintű csalást tartasz elfogadhatónak, milyet elviselhetetlennek (feltéve, hogy vannak ilyen kategóriáid). Az oktatás szempontjából pl mennyire etikus ha puskázom egy számonkérésen (a számonkérésen múlnak dolgok: "soksok" pénz)? Mennyire etikus, ha kirabolok egy áruházláncot, mert mondjuk éhes vagyok? Tekinthető-e ez életösztönnek?


Éjfél Kapitány kategorizáló válasza

A csalás a természetben tipikusan a más fajtabeliekkel szemben fordul elő, és szinte kivétel nélkül védekező jelleggel. A csaló erősebbnek, fenyegetőbbnek, másnak igyekszik feltüntetni magát, hogy elkerülje a zsákmánnyá válást. Fajtán belül a csalás fogalma – az embert leszámítva – gyakorlatilag ismeretlen, és ennek jó oka van. Az emberen kívüli fajoknak épp elég gond a fennmaradás, ezért hitelesnek és összehangoltnak kell maradniuk a hatékony túlélésért. Az emberek közti csalás alapvetően gusztustalan, mert az egyén a saját maga számára igyekszik így előnyökhöz jutni, nyilvánvalóan mások, a közösség rovására. Ez nyilván nem elfogadható, sok szempontból nem az. Nem pusztán az igazságérzetemet sérti, de kifejezetten ellentétes a faj, a közösség érdekeivel, a kollektív előbbre jutással. "Hazudni nem hazudhatsz!" – mondta apám még abban a korban, amikor a hatásos hazugságra nem azt mondtuk, hogy jó marketing.

Csak két embernek szabad hazudni – mondta Jack Nicholson – a barátnődnek és a rendőröknek. Én eszerint éltem eddig. Az öreg Nicholson nyilvánvalóan nem előnyre akar szert tenni a csajával és a rendőrrel szemben, hanem védekezni igyekszik a macera ellen. A hazugság célja tehát nem csak a jogosulatlan előnyhöz jutás lehet, de egy támadás elkerülése is. Ebben az esetben kénytelen vagyok árnyaltabban nézni a dolgokat. Ahogy a tisztogató csetnik banda gépfegyvert szegez a fejednek, ahogy a tanár megkérdezi mindenkinek kész van-e a leckéje, az olyan egyenlőtlen szituáció, amiből, elfogadom, ha valaki hazugsággal igyekszik kivágni magát. Ha ártatlanul, kiszolgáltatottan vagy megtámadva – nyúlhatsz a csalás fegyveréhez. Viszont: nem vagy ártatlan attól, hogy ideológiát körítesz a disznóságod köré! Nem vagy ártatlan, ha ételt lopsz, akkor sem ha éhes vagy, nem vagy ártatlan ha biciklit lopsz, akkor se ha gazdag gyerektől lopod el, nem vagy ártatlan, ha bliccelsz a BKV-n még akkor sem, ha nem értesz egyet a városvezetéssel. Ez utóbbi ügyben világosan meg is mondtam: ha lebuksz, ne hazudj tovább, vállald fel a tetted.

Van a hazugságnak egy harmadik, általam is teljesen elfogadott műfaja: a kegyes hazugság. Persze hogy a Jézuska hozza az ajándékot. Persze hogy vannak a Mikulásnak rénszarvasai. Persze hogy te jobban csinálod az összes többi hapsimnál. Persze hogy nem dugtam senki mással édesem. Csupa olyan szituáció, amikor nem az önérdek, hanem a közös érdek motiválja a kibocsátót. Ha tényleg ez a motiváció(!), akkor nem is találok kivetni valót a kegyes csalásban.