Éjfél Kapitány válaszol

Éjfél Kapitány válaszol

Nem tudod kapásból, mit is tegyél egy rázósabb helyzetben? Kérdezd Éjfél Kapitányt! Email cimed és neved titok marad...

 

Kérdezz Te is!

Tanulni akar

Tanulni akar

Ha egy kérdés nem csajozós-pasizós, akkor rögtön az élet értelméről meg a mindenről szól. Ez is.

János szárnyaló kérdése

A gazdag emberektől mindenki pénzt akar. Én tanulni szeretnék tőled. Hogy kell elérni az anyagi függetlenséget? :) Most ne javasold azt, hogy olvassam el az elméleteidet, azt már megtettem... Valami más titoknak is léteznie kell, amit ezek az emberek, akik már elérték, nem adnak tovább.

A magam területén (programozás) elég jó szakembernek tartom magam. Én most Budapesten lakom, nemrég költöztem ide Pécsről, állást keresek IT területen. De hiába vagyok jó, legfeljebb egy jól kereső alkalmazott lehet belőlem. Nekem nincsenek kapcsolataim, se sok pénzem, így vállalkozni sem lenne érdemes, nem beszélve a vállalkozással járó idegi teherről. Nem vagyok se kereskedő, se militáns alkat. Hiába a folyamatos önfejlesztés (mert minden érdekel, keleti filozófia, pszichológia, közgazdaságtan, tőzsde, stb) még mindig nem látom a lehetőséget arra hogy kiszálljak a mókuskerékből. Holott annyi minden van a világon, amit szeretnék megismerni, megtapasztalni, szeretnék másokkal jót tenni, stb. de ha az ember dolgozik amíg meg nem öregszik, mert állandóan a pénzért kell hajtania... Nem, nem hagyhatom itt ezt a civilizált világot, nem mehetek Tibetbe remetének... ugyanis családom van. Sajnos nem lehet eldobni ezt a civilizált életmódot, amibe születtünk.


Éjfél Kapitány földhözragadt válasza

A bölcsek köve kéne? Az aranycsinálás titka? Végül is csak ennyi, amit kérdezel tőlem. Ha a kérdésedet ebben a formában nem is tudom megválaszolni, három fontos gondolatom mégis van a témáról...

Sajnos jó helyen kell lenni a jó időben. Praktikusan a legelső pillanattól kezdve, hogy a megfelelő apától és anyától kapjad a génállományod. Egyre inkább meggyőződésem, hogy a születés pillanatában eldől az életünk. Persze, van szerepe a nevelésnek, a szocializációnak, de azok a tulajdonságok, amik meghatározzák a későbbi érdeklődési területedet és az előrejutásod sebességét, azok a véredben vannak. Járhat ki-ki iskolába, képezheti magát, de azzal csak a már létező képességeit tudja kibontakoztatni. Hiába kapálózol, nem leszel szuperhős ha nem annak születtél, viszont ha szerencsés képességeid vannak, azokkal győztes lehetsz akkor is, ha nem a rózsadombon születtél.

A puszta véletlenen kívül egyetlen fontos faktort ismerek, ami még jelentős befolyással van az életminőségedre: a kapcsolatrendszer. Ha nem is vagy szuperhős alkat, a megfelelő csapatban akkor is hatékony és elismert lehetsz. A kapcsolatteremtés olyan értékes képesség, hogy sokak képesek pusztán ebből megélni. Gondolj a kereskedőkre, eladókra, vagy azokra az okos lányokra, akik egyetlen jól sikerült házassággal egész életükre náladnál pazarabb, ráadásul munkától mentes életet nyernek maguknak. Neked mint IT szakembernek nyilván nem ez a követendő út, de az neked is fontos, hogy minél többen ismerjenek és elismerjenek. Nem mindegy, hogy a Lashoo and Ross Kft, vagy a Cisco Magyarország fejlesztőcsapatában írsz egy ugyanolyan programot. Ez pedig elsősorban a kapcsolatrendszereden múlik, és csak másodsorban a programozói képességeiden. Ezt az egyetlen tanácsot tudom csak adni: legalább annyira törekedj aktívan jó kapcsolatokat építeni magad körül, mint amennyire törekszel jó programokat írni. Tekints ezt a munkád részének.

Ezt az itthagyás dolgot pedig verd ki a fejedből Tibettel együtt, ne legyél olyan szánalmas, mint azok a nők, akik életük romjain körbetekintve, az ezoterikában találnak önigazolást. Ne futamodj meg. Egy családos férfinak egyetlen opciója van a nehezebb helyzetben, az, ami az Orwell-féle Állatfarm Bandi lovának volt: még keményebben húzni az igát.