Éjfél Kapitány válaszol

Éjfél Kapitány válaszol

Nem tudod kapásból, mit is tegyél egy rázósabb helyzetben? Kérdezd Éjfél Kapitányt! Email cimed és neved titok marad...

 

Kérdezz Te is!

Bizalmat ébreszteni?

Bizalmat ébreszteni?

Egy kis lelki tuning következik, Pistike kérésére.

Pistike önismereti kérdése

Bár már nem hiszek a mesékben(szuperhősökben :-), mégis hozzád fordulok egy kérdéssel, talán te adsz a legnagyobb eséllyel objektív választ.

Mi a legfontosabb ahhoz, hogy bizalmat ébresszek az emberekben? Vagy legalábbis ne ellenszenvet... Nyilván ez egy elég komplex dolog, de talán mégis van valami... Nem receptet várok, csak ötletet. Eddig meg voltam győződve, hogy jó úton járok, de rá kellett jönnöm, hogy csak sötétben tapogatózom. Vagy inkább teljesen rossz irányban megyek. Mostanában nem először történt meg velem, hogy azt hittem kellemesen elbeszélgettem valakivel, rokonszenvez velem. Aztán utólag értesültem róla, hogy erről egyáltalán nincs szó. Mi a fontosabb, hogy kérdezzek, vagy meghallgassak valakit? Ha az illető nem mond semmit, és muszáj nekem kezdeményeznem? Hogy őszintén válaszoljak vmire (bár ezt úgy is lehet mondani: "Megmondom a véleményem" – mennyire mást jelent..), vagy inkább olyan választ adjak, amit az illető várna? Szépet, vagy igazat? De sokszor olyasmire is választ kell adnom, amiről nincs is igazán véleményem, mégis állást kell foglalnom. Merjek vitába szállni, vagy inkább értsek mindig egyet? Egyáltalán: szeretik az emberek azt, akinek markáns, önálló véleménye van? Mi a jobb, ha sokat szerepelek, vagy inkább a háttérbe húzódom. Legutóbb épp olyan helyzetbe kerültem, úgy éreztem muszáj kezdeményeznem, válaszolnom a feltett kérdésekre, "mentenem a helyzetet", mégis én lettem az egyetlen akit kiközösítettek. Nem tudom, hogy megérted-e a problémámat. Egy világ omlott össze bennem. Minden eddigi tapasztalat, tanulság kicsúszott hiábavalónak bizonyult.

Ez nem egy csajozós kérdés. De egyáltalán: szükséges e másképp közelítenem a nőkhöz, mint más emberekhez (barátok, munkatársak, üzletfelek)? Vagy a bizalom alapja mindig ugyan az?


Éjfél Kapitány lelki edzős válasza

Ne szólj szám, nem fáj fejem. Másképpen: a jó kapcsolatok ápolásának egyik alapja, hogy sohase legyél sem offenzív, sem bántó. Ha a jó viszony megteremtése vagy fenntartása az alapvető célod, akkor a nevettetés kedvéért ne poénkodj a másikon, a puszta őszinteség kedvéért ne kommunikálj felé rossz híreket és az okosságod fitogtatása kedvéért ne mondj róla neki nem tetsző véleményt. Legfontosabb tanácsom tehát: tanulj önuralmat, mérlegeld, hogy a tervezett mondandód hogyan fog esni a túloldalnak, és adott esetben inkább hallgass. Az emberek azokat szeretik, akik őket szeretik. Én is. A rokonszenvem alapja szinte mindig a felém irányuló rajongás.

Sokakat látok, akik a nőknek egészen másfajta arcukat igyekszenek mutatni, egészen más jelleggel kommunikálnak velük. Nem tartom ezt szerencsésnek. Először is, ez valamelyik irányba álarc viselését jelenti, álarcot viselni pedig nem csupán kényelmetlen, de veszélyes is. Aki másképpen viselkedik üzletfeleivel, fiúbarátaival és másképpen a nőkkel, hogyan fog viselkedni egy partin, egy baráti vacsorán, ahol a barátai, üzletfelei és nők is egyaránt jelen vannak? Válaszd az egyszerű és természetes megoldást: mindig magadat add!