Éjfél Kapitány olvas

Éjfél Kapitány olvas

A papír halott. A könyvek csak feleslegesen foglalják a drága helyet a lakásban. Persze olvasni én is olvasok, bár messze nem olyan sokat mint kölyökkoromban. És kommentálom...

 

Kázmér és Huba

Kázmér és Huba

Kázmér, a filozofikus hajlamú 'rosszgyerek' és játéktigrisének kalandjai.

Kázmér a filozofikus hajlamú 'rosszgyerek' és játéktigrisének kalandjai. A tigris a szülők jelenlétében plüss alakban, míg Kázmérral kettesben nagyon is elevenen mutatkozik. A történetek további állandó szereplői Rozi a szomszéd kislány, Kriszta a babysitter és az öreg tanítónéni. Sajnos Kázmér és Huba oldalakat nem találsz a hálón, mert a jogok tulajdonosa a Uexpress minden képet levetetett a rajongók oldalairól. De itt azért megkockáztatunk még egy képet, a nem angolosok kedvéért saját fordítású magyar szöveggel:

-Na végre, hogy leckét írni látlak! Hogy megy a matek
- Hát... jól.
- Mennyire jól.
-Egész jól.
-Minden feladatot megcsináltál?
- Nem azt mondtam, hogy fenomenálisan.

Kázmér és Hubában az a szenzációs, hogy remekül modellezik a világot amiben élünk. Kázmér a maga 6-8 évével még tökéletesen az eredendő ösztönök által irányított és minduntalan beleütközik világunk magunk alakította korlátaiba és ellentmondásaiba. Kázmér – velünk ellentétben – őszintén és harsányan reagál és ezzel válik igazán szeretetre méltóvá.

A Kázmér és Huba képsorok egy további alapigazságra is felhívják a figyelmet, ami akár Éjfél Kapitány elméletei közé is bekerülhetne: Az élet annyira bonyolult és ellentmondásos, hogy nem érdemes részletekbe menően kutakodni benne. Annál is inkább, mert a kutatás végén banális alapigazságokhoz és ugyanazokhoz a primitív ösztönökhöz jutnánk vissza, amelyeket már untig ismerünk. Az életet élni érdemes, kiélvezni és nevetni rajta, amennyit csak lehet.

És most sávszélesség ide vagy oda, következzenek Éjfél Kapitány kedvenc képsorai, az angol eredetik a Kapitány hevenyészett magyar fordításával együtt:

KOP KOP KOP
KÁZMÉR! Mit csinálsz az asztallal?
*
Ez valami beugratós kérdés, ugye?

-Döntöttem. Ha felnövök, milliomos leszek.
-Hát, keményen meg kell majd dolgoznod, azért a millió dollárért.
-Nekem aztán nem. Te fogsz.
-Én?
-Én csak örökölni akarom.

CSING, CSING CSING, CSING CSI...
- Sose engem keresnek. Az üzeneteket meg utálom átadni.

- A következő 60 másodpercben új vészjelző berendezésem próbáját vezénylem le.
-ÁÁÁÁÁÚÚÚÚÚÚÚ!
- Valóságos vészhelyzetben az imént hallott szignált több is követte volna. Ebből következően...
- Hm. Egy nap ha ez a ház majd összedől, még köszönetet mond nekem. Jegyezd meg Huba.