Éjfél Kapitány mozizik

Éjfél Kapitány mozizik

A következő filmeket nemcsak láttam, nemcsak összefoglaltam, de lelkesen ajánlom is őket!

 

Kontroll

Kontroll

Kontroll, Antal Nimród filmje. Föld alatti életérzés, szerelem, erőszak, komikum - mi kell ennél több?

Metro

Amikor a villogó sárga lámpák fényében a vaskos acélajtókat lassan bezárta a masszív hidraulika, a gyomrom akaratlanul is összeszorult. A zsilipkapu döndült egy utolsót, kirekesztve a füvet, a madarakat, a járókelőket, a hamburgersütőket, és az újságos standokat. Idebenn csak a vasbeton és a vészvilágítás maradt. Aki most az ajtó innenső oldalán van, az talán megússza a bombázást. Aki kinn maradt, az biztosan nem éli túl az atomcsapást. Idebenn van még némi ivóvíz, konzervek, a bejövő levegőt hatalmas orosz légszűrők tisztítják, a generátorok még termelik az áramot. Az alagút lesz a fekvőhelye a túlélők többségének, innen wc, mosdó, és raktárak nyílnak. Az állomásra beálló szerelvények kórházkocsivá alakulnak. Láttam a saját szememmel. Még ha csak gyakorlat volt is – beleborzongtam.

Kontroll

Nem csoda, hogy rendezőnket, Antal Nimródot is megfogta ez a miliő. Szerencsénkre azonban nem olyan Stalker féle poszt-apokaliptikus víziót csinált belőle, mint ahogy belekezdtem az imént, hanem gyakran nevetnivaló és végig izgalmas thrillert. A Kontroll abszolút megállná a helyét a világ bármelyik mozijában – végre egy film, amiről nem süt le, hogy idehaza eszkábálták össze, a legsiralmasabb káeurópai hagyományoknak megfelelve.

A történetnek az ellenőr-lét nem a témája, csupán díszlete. A Kontroll nem moralizál, nem tesz igazságot bliccelő és üldözői között, nem feszegeti az erőszak szerepét ebben a bizarr szituációban. Főhőseinknek nem a munkája, hanem az élete van fókuszban. A kamera mégsem mutatja egy pillanatig sem a fenti világot, mert főszereplőnk Bulcsú a Metróban él.

A sok-sok apró részlet mind a helyén van, bámulatos mennyi ötletet pakoltak bele ebbe a két órába. Feltűnnek a Vodafonos reklámok karakterei. Minden filmben szereplő metrókocsi tiszta graffiti. Minden eredeti BKVs felirat vagy átragasztott, vagy szándékoltan életlen és így olvashatatlan. Odafigyeltek. Mondjuk Aba Botondnak adhattak volna egy súgógépet, hogy azt a tíz mondatát folyékonyan elmondhassa...

Meteo

A zene teszi, hogy erős párhozamot érzek másik kedvencemmel, a Meteoval. A legelső büfés jelenet orientális zenéje azonnal a piac témát juttatta eszembe, később oroszos hangok is előjönnek éppúgy mint a gyártelep robbantását elrendelő hatósági közleményekben, sőt néhány taktust felismerni vélek a Meteo főtémából és malacka holdbéli vasutazásából is. Ja, és természetesen itt is van diszkó :) A párhuzam persze semmit sem von le a filmből, sőt kellemes asszociációkat ébreszt. A Neo alaposan kitett magáért, több jelenet is van, amit határozottan a zene visz el a hátán. Sokat dolgoztak vele, de nagyon megérte.


Szerelem

A Kontroll szerelmi szála kicsit gimnazistásra sikerült – de hát minden igazi szerelem egy kicsit gimnazistás. A babaarc maradhat, de én intenzívebbre vettem volna a női figurát, mint ami a macijelmezből kilátszott. A zárójelenetbe belefért volna egy kis vadulás, a kézenfogós sétafika helyett, és akkor azt mondtam volna: yes!

Árnyék?

Ismét megjátszották velünk a klasszikus Lynch féle trükköt – sose fogjuk megtudni, hogy Árnyék azonos-e Bulcsúval. Lefogadom – ezt maga az értelmi szerző se döntötte el. Egyértelmű pro és kontra érvek szólnak egyik és másik verzió mellett is. A kabátjuk pl. nem csak hogy hasonló, hanem egyenesen ugyanaz. Az arcuk viszont egyértelműen különbözik, az Árnyék még csak nem is véres soha. Lynch imádja még ezt a trükköt megjátszani (pl: a Lost
Műfajteremtő sorozat
Higwayben), ahol is gondoskodott róla, hogy a Kontroll történetének ne lehessen egyértelmű és bizonyos magyarázata. Árnyék kiléte akárhogy is nézzük – misztika marad.

A misztika kedvelői viszont fel kellett kapják a fejüket amikor a bagoly felbukkant. A baglyok (akik nem azok, aminek látszanak) a Twin Peaksben
Twin Peaks film és sorozat
az elveszett lelkek hordozói, a gonosz kémei. A bagoly felbukkanása számomra azt jelenti – sokkal aggasztóbb erőkkel állunk szemben mint egy skizofrén ellenőr, az Árnyék így minden valószínűség szerint hatalmasabb erők képviselője. (Jegyezzük meg azért: Nimród szándéka vélhetően nem ez volt a bagollyal. Ha a bagoly ilyen aggasztó entitás lenne, akkor a szerelmes fiatalok nem néznék tündérien mosolyogva. De hát, ki-ki úgy értelmez, ahogy akar...)

Ma megint esélyünk se volt...

Badár, Mucsi, Pindroch Csaba és a többiek eszméletlenek. A legnevettetőbb párbeszédek állítólag mind rögtönzöttek, amit simán el is tudok képzelni. A sok-sok vicc között azért akad egy két komoly mondat is.

- "Merre van a kijárat Béla bátyám? "
- "Sok kiút van Bulcsú..."