Éjfél Kapitány mozizik

Éjfél Kapitány mozizik

A következő filmeket nemcsak láttam, nemcsak összefoglaltam, de lelkesen ajánlom is őket!

 

Banks úr megmentése

Banks úr megmentése

Azt hiszem az a szép ebben a filmben, hogy mindenki azt gondol bele, azzal azonosul, akivel csak akar.

Eltartott vagy tíz percig is, amíg irigykedtem arra a gondtalan idilli életre, amit apuka és kislánya éltek, a csodaszépen fényképezett amerikai álomban. Aztán persze viharsebesen kiderült, hogy ahogy mindenütt, itt is szar van a palacsintában: apu csak akkor boldog, ha iszik, és amúgy is mindjárt elviszi a tüdőbaj. Gondjuk persze nem csak nekik van, itt van ugye főszereplőnk a Mary Poppins szerzője, P.L. Travers, akiről ha azt mondom, hogy két lábon járó probléma, akkor még finom voltam. Az öreg Disney sem nagyon talál fogást a hisztigépen, meg is kérdi titkárnőjét: "mi a baja ennek a nőnek?". "Hát, egy nőt nem ilyen egyszerű megfejteni" válaszolja a titkárnő. Ebben speciel nagyon igaza van – a nőket tényleg nehéz megfejteni, annál is inkább mert a lényegről általában hallgatnak, vagy hazudnak.


Tom Hanks nem az az arc, aki miatt bemegyek a moziba,
Mozi rovat
de el kell ismerjem, most mindezt nem csak hogy el tudta feledtetni velem, de tényleg Walt Disneyt láttam a vásznon, ahogy nagyon elszántan próbálta nyélbeütni a dealt. Szívből drukkoltam Waltnak, mert jószándékú, felkészült, hozzáértő valaki volt. A filmből is szépen lejött persze, hogy mindez egyáltalán nem elég, ha egy nőről van szó. Ha nőt kell meggyőzni, akkor sokkal jobban jön egy kis trükközés, egy kis hízelgés, egy kis megjátszott elérzékenyülés, vagy ahogy ugyanezt ők nevezik: odafigyelés és megértés. Amit nem sikerül szeretettel, szakértelemmel, kemény munkával, türelemmel, azt sikerül egy ügyesen időzített nyálas romantikus beszélgetéssel. Hiába no: a kommunikáció a minden :)

Emma Thompson tündér minden mozdulatában és fintorában. Végül is imponáló, ahogy főhősének vannak jó elképzelései és ragaszkodik hozzájuk, még ha stílusában ezt bicskanyitogatóan teszi. Neki sem könnyű, neki is megvannak a maga démonjai, de végül csak sikerül kihozni a gödörből. (A film itt kegyesen csal: a valóságban Travers állítólag gyűlölte az elkészült filmet, de sebaj.)

Disney filmről lévén szó, a végére persze minden szépen összejött, mindenki megkapja amire vágyik, mindenki boldog, legalábbis pár pillanatra. Ennél többet pedig manapság senki sem kívánhat... Örvendezzünk!