Éjfél Kapitány mozizik

Éjfél Kapitány mozizik

A következő filmeket nemcsak láttam, nemcsak összefoglaltam, de lelkesen ajánlom is őket!

 

Az ördög Pradát visel

Az ördög Pradát visel

Az ördög Pradát. Egy átlagos hollywoodi film ébreszt bennem ijesztő gondolatokat.

Őszintén meglepett, hogy éppen egy semmi-rendkívülinek tűnő hollywoodi film ébresztett bennem ijesztő gondolatokat. Az ördög Pradát hord. Bret Easton Ellis yuppie hősei jutnak eszembe, de semmi ilyesmiről nincs szó, ez vígjátékszerű rózsaszínű történet, soványka szerelmi szállal. Az álláskereső kis veréb belecsobban a kemény munka mélyvizébe, és átváltozik – majd vissza. Nem gondoltam, hogy ebből bármit is ki lehet hozni, de tévedtem.


Az nem szokatlan, hogy az ember a boszorkánynak drukkol, ezzel sokan szoktunk így lenni. Ha alaposabban megnézzük, akkor persze kiderül, hogy általában csak gyermeki dacról van szó, szeretünk néha csakazért is kilógni a sorból. Ehhez képest most azon kaptam magam, hogy teljesen őszintén és egyértelműen fújok egy követ a Meryl Streep alakította keménykezű üzletasszonnyal. Imponálónak tartom a tempóját, a határozottságát és az eredményességét. Ugyanígy, tetszik a kis asszisztens fejlődése, ahogy elsajátítja a problémamegoldás, és a protokoll nem könnyű művészetét.

Nem érzek semmi szimpátiát a mindig borostás szakács-barát irányába. Hogy Andy elhanyagolta volna a fiúját? Hogy a szerelem és az érzések magától értetődően elsőbbséget élveznének? Nem. Mindennek van bizonyos prioritása. AZ az asszisztensi munka szerintem is egy klasszissal volt izgalmasabb, mint AZ a mindig borostás szakács és az ő sajtos szendvicsei. Teljesen meg tudom érteni, hogy Andy mindaddig a munkának adott elsőbbséget, amíg a munka célt és magas adrenalinszintet adott neki. Azt is teljesen meg tudom érteni, hogy ennek elmúltával megváltoztak a prioritások. Ez így van rendjén.

Nyilván csak akkor lehet valaki messze átlagon felüli valamiben, ha más területeket elhanyagol. Nemigen lehet valaki egyszerre romantikus családapa és gyilkolásra kiképzett profi tengerészgyalogos. Nemigen lehet valaki egyszerre erőskezű vezető és szociálisan érzékeny jótevő. Ha mindnyájan kiegyensúlyozottak és átlagosak lennénk, csak csigatempóban haladnánk. Azok a rendkívüli erőfeszítések visznek minket előre, amiket a filmbéli újság szerkesztősége produkált Miranda vezetésével. Én respektálom.