Éjfél Kapitány tudósít

Éjfél Kapitány tudósít

Ott voltam, láttam mindent. El is mesélem...

 

Hungarocomix 2005

Hungarocomix 2005

Egy régen várt album Odegnál Robitól, a debütáló Pinkhell és egy óriási meglepetés: a Sushi Strip.

Pinkhell

Halleluja! A Magyar Képregény Akadémia nem szűnik meg munkálkodni a honi vizuális kultúra felvirágoztatásán. A számos tárlatot és rendezvényt a Hungarocomix jól sikerült megszervezése követte az új Sugár üzletközpontban. Nonprofit egyesülettől szép teljesítmény a komplexum három szintjét is elfoglalni, legfelül tárlattal, középen az akadémia rekreációs szekciójával, alul pedig az árusokkal.

Láttátok ti is? A Givenchy új illatát maga Sawyer, azaz Josh Holloway reklámozza a Lostból!

Itt és most indult útjára a Pinkhell, az Akadémia lapja is. Az első szám nekem nem okozott meglepetést, a torony kiállításhoz képest nem sok újdonságot láttam benne, akiknek viszont az kimaradt, azok most kényelmesen otthon is bepótolhatják a hiányt.

Odegnál Róbert: RÉV: A hívó

Az ember fia irigykedve nézi a francia stand keményborítós albumait... Ilyen kis országban mint a miénk és a képregény-kultúra mai állása mellett nem is álmodhatunk hasonló magyar kiadványokról. Gondoltam eddig. A Vad Virágok könyvműhelynél másképpen gondolkodtak. Megtalálták Odegnál Robit és megcsinálták azt az albumot, aminél szebbet az idén nem láttam. Elképesztő üzleti bátorság, Don Quijote-i vállalkozás, megérdemelné nemhogy a nullszaldót, de a busás profitot is – gondolj rájuk ha karácsonyi ajándékot keresel az unokaöcsédnek.

Láttam sok jó illusztrátor rajzát. Olvastam sok jó író szövegeit. A képregényhez a kettőnek egy igen szerencsés elegye kell. Egy jó ötlet, jó hangulat, jó szövegek, kifejező képek és ritmus, ami az apró rajzokból történetet varázsol. Ebben itt most minden együtt van...

Sushi strip

Nem hiszek a szememnek – reinkarnálódott a Vampi komix magazin! A valaha volt füzetke kimondhatatlanul pocsék nyomdai minőségével, csöcsös, erőszakos, jobbára gusztustalan összeollózott tartalmával együtt valahogy mégis bájos volt, és néhány megjelent száma erejéig maximális szimpátiánkat bírta. A Sushi strip pontosan ezeket a hagyományokat követi "Nyers és izgi" jelmondatával és teljes tartalmával, kiegészítve azt néhány üdvözlendő újítással. Elsőször is az anyagok nem lopottak, minden hazai rajzolók munkája. Másodszor pedig a kivitel közel tökéletes, bár fekete-fehér. A főkolompos Ábrai Geek Barnabást már dícsértem a torony kiállításra leadott munkájáért, most végre végigélvezhettem a teljes Bábel 2012 történetet. Geek néhány impresszív munkája a deviantarton megtalálható, a Sushi Strip pedig nem tudom hol, meglepne ha újságárusnál megtalálnád...

"Benyelő Benő pedig ezt tanácsolja: Kedves gyerekek, sose feledjétek, ha a felettesetek a szerelmi nedveit szeretné arcotokba kenni, mosolyogjatok! Mással is megtörtént ez már, de ti még könyvet is írhattok róla, hogy gazdagok és híresek legyetek!"


"Benyelő Benő még ezt is mondta: Kedves gyerekek, ha úgy egy tucat csuklyás, latinul beszélő idősebb férfi megkér, hogy pucéran egy oltárra feküdjetek, mosolyogjatok! Véráldozatok lesztek a Sátánnak! Mással is megtörtént ez már, de ti még könyvet is írha...
nem mégse."

Roham magazin

A Roham magazin is sokaknak bekerült a nejlonszatyrába, hiszen ingyenesen osztogatták. Ha minden a tervek szerint alakul, az ingyenesség a többi számra is igaz lesz, ami kevéssé rokonszenves üzleti magatartás, de ez most nem tartozik szorosan ide. A füzetkét egyértelműen Brazil képregénye viszi a hátán: a Bürokraták. Ötletes, derék munka, mindig is szerettem az ilyen budapesti környezetbe álmodott cyberpunkos jellegű sztorikat. A szerkesztő szándéka szerint a Roham valójában irodalmi magazin lenne, de bevallom úgy átlapoztam az összes szöveget benne, mint a sicc. Az újság nyitva az új tehetségek előtt, lehet Zsomborra törni az ajtót!

"- Ez neked ébredés? – kérdezte Sinclair.
- Már megint mifasz bajod van?
- Szétszakad a fejem, hasogat mindenem, azt hiszem, nem volt jó ötlet, hogy pálinkát főzzünk az idegenből."