Éjfél Kapitány elméletei

Éjfél Kapitány elméletei

Éjfél Kapitány elméletei a világ dolgairól. Következetesek és kegyetlenek.

 

A termékek minősége

A termékek minősége

Tényleg tönkre kell menniük a holmiknak rögtön a garancia lejárta után?

Apám régi összeesküvés elmélete szerint a cégek szándékosan gyártanak gyenge minőségű termékeket. Nem teljesen gyengéket persze, hanem olyanokat, amik éppen kibírják a szavatossági idő lejártáig. Egyszerűen nem érdekük életre szóló termékeket csinálni, hiszen azok egyetlen eladással hosszú időre megszüntetnének vásárlói igényeket. A társaságok célja folyamatosan igényt generálni, újabb és újabb terméket eladni. Gyerekfejjel ezt furcsának, már-már hihetetlennek találtam – mára én is bizonyos vagyok ebben.

Elképesztő, hogy cégek a vásárlói igény fenntartása érdekében, mit meg nem engednek maguknak. Próbálj meg bármilyen elromlott készüléket a vásárlás után pár évvel megjavíttatni, az esetek többségében a gyártó már alkatrészt sem biztosít. Esetleg próbálj meg újabb elemet venni egy évekkel ezelőtt vásárolt bútorcsaládhoz. Nem fogsz találni. Az illető modell már kifutott, hasonló lesz, de bizonyosan nem kompatibilis. Jó példák erre az IKEA íróasztalok. Íróasztalra mindig szükség lesz, örök időkön át változatlan funkcionalitással, mégis, egy-két évente valamilyen alapvető változtatást végrehajtanak a modelleken, hogy azok éppen inkompatibilissé váljanak a már megvásárolt darabokkal. Megváltoztatják az asztallapok színét, később a négy oszlopláb helyett bevezetik a fordított T lábakat. Mindez nem a választék bővülésével jár, az új modell megjelenésével a régi forgalmazását azonnal leállítják.

Esetleg gondolj azokra a szoftverekre, amikkel időnként kapcsolatba kerülsz: a gyártóik nagyjából évente új verzióval állnak elő és egyidejűleg bejelentik, hogy a régebbi verziókat semmilyen módon nem támogatják többé (desupport). Engem és téged nyilván nem érint érzékenyen, hogy a szövegszerkesztőnk miatt nem reklamálhatunk a gyártónál, azokat a vállalatokat viszont, amelyek működése ennél komolyabb üzleti szoftvereken múlik, egy-egy ilyen bejelentés kész helyzet elé állítja.

Azt lehetne hinni, hogy a technika fejlődésével egyenesen arányosan fejlődnek a termékek is, a közösség maximális hasznára. Szó sincsen róla. A termékek a cégek érdekeivel megegyező módon fejlődnek, ami a példák szerint nem feltétlenül esik egybe a közösség érdekével.

(Szép példa minderre Kenwood DVD lejátszóm. A történet ott kezdődik, hogy eleve azért volt rá szükségem, mert elődje (másik Kenwood multi CD játszóm) szétesett. Nemhogy szerviz és alkatrész nem volt hozzá, de már magát a típust is régen elfelejtette minden érintett, beleértve magát a gyártót is. Belülről megnézve látható volt, hogy fontos mechanikus alkatrészek szándékoltan gyenge műanyagból készültek, hogy belátható időn túl ne legyen üzemképes a konstrukció. Szóval: kuka, új dvd lejátszót kell venni, az aktuális DVF 3060-at. Egészen nyilvánvaló, hogy az új készülék system control portja (ami intelligensen összekapcsolja a torony egységeit, hogy egyetlen távirányító egyetlen gombnyomásával minden működjön) már új rendszerű – így nem funkcionál együtt a régi egységekkel. A távirányító kódja is megváltozott, a régi rimúton hiába nyomom a CD PLAY gombot, az új CD meg se moccan. A formája is kicsit elüt a többi paneltől, de szerencsére nem zavaróan – jöhet. Jött is, másfél évig muzsikált, majd elkezdte visszautasítani az audio cédéket. A másfél éves készüléket még ismerte a szerviz, meg is állapította, hogy az audio pick-up ment tönkre benne, amit 45.000 forintért szívesen kicserélnek. (A technikus szerint a mai technika mellett, mikor egy lejátszó már százezer formátumot képes felismerni, mindez nyilvánvalóan szándékos minőségrontás. Szerintem is.) Mivel az eredeti készülék 60.000-be került, és noname hasonlóak már 20.000-ért kaphatók, nyilván nem ezt a megoldást választottam. Jöjjön inkább egy még újabb készülék. A Kenwood forgalmazó árlistáján a DVF 3060 modell már nem is szerepel, de a fiú készségesen eligazít, hogy idén már DVF 3070-nek hívják a DVD lejátszót, viszont semmivel se tud többet kifutott elődjénél, s már 55.000-ért vihetném. A rend kedvéért körülnézek más gyártónál is, újabb meglepetés ér: szinte csak az új trendnek megfelelő ezüstszínű modelleket gyártják, finom utalásképpen, hogy ideje lenne az összes fekete színű készülékemet vadiúj ezüstre cserélni, ha nem akarom, hogy egy kakukkfióka ezüst lejátszó virítson a régi fekete gépek közt. Szerencsés fordulat, hogy on-line zugboltban 28.000-ra leértékelten találtam még a "jó öreg" DVF 3060 szériából – talán újabb másfél évre megoldja a problémámat. )