Éjfél Kapitány elméletei

Éjfél Kapitány elméletei

Éjfél Kapitány elméletei a világ dolgairól. Következetesek és kegyetlenek.

 

Társalgásról

Társalgásról

Mit mondasz annak, akiért odavagy? Mit mondasz annak, akit szórakoztatni akarsz? Elmélet a társalgásról.

Miről szeretnek az emberek beszélni? Magukról. Esetleg azokról a dolgokról, amiket jól ismernek: a szakmájukról, a hobbijukról. Amelyik részét ismerik a világnak, arról van mondanivalójuk. Ennek alapján, ha egy tengerész és egy kőműves összetalálkozik, abból meglehetősen rövid beszélgetés sül majd ki, már ha egyáltalán...

A társalgás művészete abból áll, hogy alkalmazkodsz a másikhoz, és hagyod (vagy úgy intézed) hogy az ő témájáról folyjon a szó. Ehhez persze egyrészt vissza kell fognod az egódat, másrészt ismerned kell a saját témáidon kívül egy csomó másikat. Nem kell mesterfokon értened minden szakmát és szakterületet, de szinte mindegyikből ismerned kell a legjellemzőbb szakkifejezéseket, egy-két fogást, egy-két friss hírt. A jó társalkodó 5 percen keresztül fenn tudja tartani azt az illúziót, hogy tetszőleges témának jó ismerője. Ezzel kényelmes hazai pályán tudja beszéltetni – és ezzel elszórakoztatni – partnerét, legyen szó akár kutyakiállításról, scientológiáról, vagy képkeretezésről. A jó társalkodó célja a szórakoztatás. Ha a partner beszélni szeretne, akkor visszafogja magát, ha a partner érdekes történeteket akar hallani, akkor rákapcsol.

Ha valakire úgy emlékszel vissza, hogy mennyire kivételesen jól elbeszélgettél vele, akkor biztos lehetsz benne, hogy az illető kifejezetten megdolgozott a te szórakoztatásodért. Ha nem is feltétlenül kalandor és szélhámos, de bizonyosan rutinos társalkodó volt :)