Éjfél Kapitány elméletei

Éjfél Kapitány elméletei

Éjfél Kapitány elméletei a világ dolgairól. Következetesek és kegyetlenek.

 

A siránkozó webnaplókról

A siránkozó webnaplókról

Az nem hír, hogy a kutya harapja meg a postást. Ahogy arra sem kíváncsi senki, milyen egy rendezett élet...

"Úgy tűnik, hogy minél nyomorultabbul érzed magad, annál többen olvassák a blogodat" – írja saját magáról egy bloggerina. Én is, ha az amerikai juppikról látok egy rövidfilmet, felbosszantom magam az elképesztő jóléten. Ha viszont az afrikai kontinens polgárháborús éhínség verte pokláról van szó, bizarr módon jóleső érzés tölt el, hogy lám, nekem azért mennyivel jobb ennél. A siránkozó webnaplókat szívesen olvasók nyilván hasonló megfontolásból cselekszenek: megnyugvással tölti el őket, hogy vannak náluknál is nyomorultabbak, akikhez képest a saját életük rendezett és kielégítő. A más nyomorúsága egyfajta gyógyszer a sajátunkra.

Tekintve, hogy meg vagyok elégedve az életemmel, nem keresem a tévében az etióp dokumentumfilmeket. Inkább kapcsolok egy kis HBO-t vagy zenét. Szórakozásra vágyom, nem pedig gyógyszerre. Azoknak az olvasóknak viszont, akik szívesebben kattintanak a siránkozó blogokra, mint a szórakoztatókra, nyilván jól jön effajta kompenzáció.

(Eszti bölcsen megjegyezte, mindez nem csak az olvasókra vonatkozik, hiszen a naplóírás mint műfaj, eleve nem a kiegyensúlyozott és megelégedett szerzők műfaja szokott lenni.)