Éjfél Kapitány elméletei

Éjfél Kapitány elméletei

Éjfél Kapitány elméletei a világ dolgairól. Következetesek és kegyetlenek.

 

A pilóták

A pilóták

Mennyit ér egy pilóta, a multimillió dolláros repülőgéphez képest, amit vezet?

Kölyökkoromban nem igazán értettem, hogy amíg a világháborús szovjet parancsnokok gondolkodás nélkül, óriási emberveszteségek árán készek voltak előrenyomulni, addig az amerikaiak mit vacakolnak egy-egy lezuhant vadászpilótájukkal? Minden amerikai konfliktusban minden egyes lelőtt, lezuhant vadászrepülőgép pilótáért elszánt keresés kezdődött és mentőkülönítmények igyekeztek visszahozni a szerencsétlent, akár ellenséges területről is. Hát hol van egy pilóta értéke a minden spécivel felszerelt multimillió dolláros repülőgépétől, amit kilőttek alóla?

Most már tudom, a pilóta összehasonlíthatatlanul többet ér. A mai repülők elképesztő sebességekre és manőverekre képesek, teljesítményüknek már rég nem a motorkapacitás szab határt, hanem a bennük ülő ember fizikális tűrőképessége. A pilótákra olyan fizikai és szellemi terhelés nehezedik, amelyet több ezer emberből jó, ha egy képes kiállni. A pilóták tehát nem hasonlíthatók össze sem az átlagemberrel, sem a világháború besorozott, képzetlen és éretlen emberanyagával. A pilóták fizikálisan a legjobbak közül kerülnek ki. Hogy a tízmilliós magyar népességből mennyire nem könnyű alkalmas jelöltet találni, azt jól példázza Feri esete. Feri osztálytársunk volt, amolyan szép, nagy, buta gyerek. Széles váll, tökéletes fogazat, gyors, pergő tájszólás. Örömmel újságolta, hogy felvették a repülős főiskolára. "És Feri, menni fog az érettségi?", kérdeztük kajánul, lesújtó jegyeire célozva. "Hát azt még nem tudom", felelte őszintén elgondolkodva, de sok-sok gyakorló felszállással és sok-sok milliónyi elhasznált üzemanyaggal a háta mögött. Az alkalmas jelöltből hosszú évek után és súlyos milliók elköltése árán lehet igazi pilótát képezni. Ha szívjuk a fogunkat egy tankolásnál az autóba, akkor képzeljük el, mi kerozin kell egy repülőgéphez. És hány felszállás, hogy valakiből vadászpilóta lehessen?

Nem véletlen, hogy a képzett és így igen értékes emberi erőforrásokra a szokásosnál jobban vigyáz a hadsereg. A vadászrepülők pilótái nemcsak repülni, de rejtőzködni és túlélni is megtanulnak, hogy akár ellenséges területen lezuhanva is ki tudják várni a mentőkülönítményt. Ugyanígy megérthetjük, hogy a legendás Navy Seals különítményeseknek miért alapszabálya, hogy sohasem, a legkritikusabb helyzetben sem hagyják hátra sebesültjeiket.