Éjfél Kapitány elméletei

Éjfél Kapitány elméletei

Éjfél Kapitány elméletei a világ dolgairól. Következetesek és kegyetlenek.

 

A pályaválasztásról

A pályaválasztásról

Válasszon fegyvernemet, mondja a sértett fél. Aki győzni akar, jól kell válasszon.

Nem azoknak az olimpikonoknak a nevét jegyzik meg, akik századmásodpercekkel győznek. Inkább azokét, akik vitathatatlan fölénnyel, eredeti módon nyernek. Azt hiszem győzni, csak így, elegánsan érdemes. Élni is.

Ki-ki olyasmivel foglalkozzon, amihez tehetsége van. Ahol nem kényszerül görcsösen a maximumra törekedni, és nem kell állandóan az optimumot hajszolnia, hanem ahol odafigyelve, de emberi tempóban, önmagát meg nem erőszakolva tud méltó eredményt felmutatni. Ha valaki rossz pályát választ, kevés esélye van a győzelemre. Kénytelen lesz alaposan begyakorolni minden mozdulatot, megtanulni minden trükköt, és a végletekig kihasználni minden kínálkozó lehetőséget – görcsösen, kínkeservesen fog előre haladni. Meg kell ragadnia az előnyt, mert ritkán lesz rá lehetősége, taktikusan, dzsungelharcos módjára kell előre haladnia. Kénytelen lesz mindent az előrejutásának alárendelni, még saját elveit is. Lehetséges persze így is győzni – izzadságszagúan –, de aki így tesz, az már az odavezető úton megfosztatik a győzelem örömétől, be kell érnie a neki járó díjjal.

Ádám barátom marketinges jó tanácsa idevág: "Egy piacból nagyobb részt megszerezni nem izgalmas. Az a zseniális, ha magad teremtesz új piacot, ahol te vagy az első!"