Éjfél Kapitány elméletei

Éjfél Kapitány elméletei

Éjfél Kapitány elméletei a világ dolgairól. Következetesek és kegyetlenek.

 

A képességekről

A képességekről

Mindenkinek más genetikus ajándéka van, az egyik szép, a másik okos. Hol itt az igazság? Sehol.

"Bosszantó, hogy a miniszoknyás kolleginák akár még nálam is jobban haladnak előre, holott messze jobban és stílusosabban végzem a munkám..." – hallom. A panaszkodó a vele született, majd továbbképzett szellemi képességeit magától értetődően tekintette fontosabbnak és magasabbrendűnek, mint versenytársai (nálánál jobb) másfajta képességeit. Nem gondolom, hogy igaza lenne. Miképpen abban a ki nem mondott tételében sem hiszek, hogy ő méltóbb a sikerre, hiszen több időt töltött azzal, hogy stílusa kiforrjon. Miniszoknyás riválisa vélhetően ugyanennyi időt és energiát áldoz teste karbantartására és ruhatára megválogatására. Panaszkodónk éppen olyan igaztalanul (és hiába) nézi le szép konkurensét, mint ahogy amaz lenézi az okostojásokat.

A kor, a környezet határozza meg a sikerhez szükséges tulajdonságokat. A jégkorszakban a mamutok várakozáson felül sikeresek voltak, míg sokan mások simán kihaltak. Ez nem azt jelenti, hogy a mamutok hihetetlen életművészek lettek volna (bár, nem keveset fejlődtek, hogy kiérdemeljék a túlélést). Ez csak annyit jelent, hogy akkor és ott a mamutoknak álltak rendelkezésre a sikerhez szükséges tulajdonságaik – és nem másoknak. Ugyanígy, hogy ma sikeresek a valóságshow-k gladiátorai, a keresztapák, a pornósztárok, és a brókerek, az csupán azt jelenti, hogy olyan közegben élünk, amely ezeket a képességeket preferálja. Ők csak teszik a dolgukat. Maximumra fejlesztik adottságaikat, és élnek vele. Mint te is és én is.

Az érvényesülést nagyon hasonlónak érzem a fajok evolúciós versenyéhez. Boldogulásunk alapvetően a környezeten, genetikus adottságainkon, és azok kiaknázásán múlik. (vö: kutyából nem lesz szalonna). Az életben, az érvényesülés versenyében ki-ki azt a képességét használja ki, ami megadatott neki. Ki merné azt állítani, hogy bármelyik képesség – mint olyan – értékesebb, vagy magasabb rendű mint egy másik? Szituációk vannak, amelyekben aktuálisan egyik, vagy másik tulajdonság birtokosa jut előnyhöz. Van ahol a gyorsaság, van ahol az erő, van ahol a lexikális tudás, és van ahol egy gyönyörű szempár győzedelmeskedik. Vagy aki vagy, tudsz amit tudsz. Rajta – dobd be magad!