Éjfél Kapitány elméletei

Éjfél Kapitány elméletei

Éjfél Kapitány elméletei a világ dolgairól. Következetesek és kegyetlenek.

 

A holtig tanulásról

A holtig tanulásról

Tanulj, hogy prosperálj. És hogy ez sikerüljön, tartsd szem előtt az időtényezőt!

Mivégre is tanulunk? Hogy tudásunkat a produktív munka révén a közösség javára és saját boldogulásunkra felhasználjuk. A tanulás – felkészülés a munkára. A rendelkezésre álló csekély időnket kétfelé kell osztanunk: el kell döntsük mennyit fordítunk felkészülésre, és mennyit tudásunk kamatoztatására.

Mennyi is az a kevés idő, ami felől dönthetünk? 0-18 éves korig bizonyosan tanulnunk kell. Ha komoly munkáról beszélünk, ehhez tegyünk hozzá minimálisan 4 évnyi felsőoktatásban eltöltött időt – máris 22 évesek vagyunk. (Sorkatonaság eltörölve – a fiúk már nem veszítenek 1 évet.) Mostantól vállalhatunk iskoláinknak megfelelő munkát – nyilván kezdőként. Kis szerencsével időveszteség nélkül sikerül éhbérért elhelyezkednünk, tételezzük most fel ezt az esetet. Mire profivá válunk, szakmától és képességtől függően évekre van szükségünk – számoljunk 5 éves átlaggal. 27 évesek vagyunk hát – mindent tudunk amit tudnunk kell. Marad mindössze 13 évünk, hogy kihozzuk a maximumot magunkból, hogy felhalmozzunk. (Ha csak nem valamilyen megrögzötten tekintélyelvű szakmánk van, ennél tovább nem maradhatunk a csúcson.) Ezeknek az éveknek a gyümölcse az, amiből a közösség és te is valóban profitálhat. Ez alatt – a teljes életedhez képest relatív rövid – idő alatt kell összetenned egzisztenciát, vagyont, mindent, amire vágysz.

Ha fiú vagy: ennyid van, hogy viszonozd a közösségnek a taníttatásodat, és hogy megcsináld a szerencsédet... Ha lány vagy: még ennyi időd sincsen, hiszen az átlagos két gyerek kihordása, megszülése és gondozása minimálisan 5 évvel csökkenti majd ezt az időt. (Ennek fényében különösen bizarr végletet képviselnek azok a nők, akik akár 16 évnyi tanulás és 2 évnyi pályakezdőként való munka után szembe kacagnak minket, és soha többé egy percet sem dolgoznak a szakmájukban...)

Túl azon, hogy időrabló: a hosszúra nyúló tanulás kicsit Déva vára építéséhez hasonlatos, mert a megszerzett tudás rohamosan el is avul (a SOTE dékánja szerint a náluk megszerzett tudás fele három év alatt elévül). Az alapvetően szükségesnél hosszabb tanulóidő nem juttat jelentős előnyhöz, sokba kerül viszont a közösségnek és minden egyes erre pazarolt évet abból a kevésből veszel el, ami alatt felhasználhatod a tudásodat.