Éjfél Kapitány elméletei

Éjfél Kapitány elméletei

Éjfél Kapitány elméletei a világ dolgairól. Következetesek és kegyetlenek.

 

A gururól

A gururól

Mit kezdjen magával, aki hatással van a többiekre? Mit csinálhat egy guru a XXI. században?

Aki követőkre vágyik és komolyan gondolja, amit csinál, és kinőtte a kisipari kereteket, annak három alapvető választása van: működhet pártként, vállalatként vagy egyházként.

Az első megoldás megfelelőnek tűnik, hiszen a pártok egyfajta közös eszme követőit fogják össze – elméletben legalábbis. Gyakorlatban a pártok egyértelműen a hatalomról szólnak és a jelen gyakorlatban teljesen elveszítették hitelüket. Ez persze nem csökkenti szükségszerűen a követők számát, de alaposan megváltoztatja azok motivációját. A pártvezetőt jobbára a hatalomra és a vele járó előnyökre ácsingózók követik.

A következő megoldás is ígéretes. A vállalatok immáron nem csupán második otthonaink, de a nagyobbak – a cyberpunk doktrínának megfelelően – egyre több funkciót átvesznek az államtól és kormányoktól. A vállalat jólétet, egzisztenciát teremt, gyakran high-tech cuccokat, autót vagy lakást is biztosít, segít, szórakoztat. A gondot jelent viszont, hogy a vállalatok érdekei – minden naiv elképzeléssel szemben – a profitról szólnak.

A harmadik megoldás szokatlan ugyan, mégis a legközelebb áll kitűzött célunkhoz. A vallás alapvetően a hitről, a feltétlen rajongásról szól. A vallás sokkal tisztábban szól az eszmékről, mint a pártok vagy a cégek. Egy vallást intézményesítő egyháznak és vezetőjének ráadásul nem kell profitot termelnie, nem kell szavazókat megnyernie, elegendő az eszmét szuggesztíven és hitelesen hirdetnie. Ehhez persze a vallás tételeit gondosan ki kell dolgozni, de ha az alaptételek eleve a gurura vannak szabva, a hitelesség garantált, és hosszú távon is fenntartható. Tökéletes! ;-)