Éjfél Kapitány elméletei

Éjfél Kapitány elméletei

Éjfél Kapitány elméletei a világ dolgairól. Következetesek és kegyetlenek.

 

Az emlékekről

Az emlékekről

Az is ér, ha csak kézzel csinálta? Az is ér, ha csak suttogva biztatott? Az is ér, ha csak álmodtál róla?

Álmomban megfogtam a mellét. Nagyon realisztikus álom volt, minden apró részlet a helyén volt. Szép, szuggesztív emlék maradt utána. Ha tényleg megfogom, akkor se emlékeznék rá se szebben, se pontosabban. Az örömérzet tekintetében ezek után mennyiben is több a valóság, mint a képzelet?

A valóság által okozott öröm annyival több csupán, hogy mindennek amit teszünk, presztízsértéke is van. Bizonyítja saját magunknak és a külvilágnak, hogy igen, erre is képesek vagyunk. Sőt, valós tetteinknek kockázata és következménye van – ami végső soron szintén az illető cselekedetek presztízsét növeli. Egy álmodott, képzelt esemény úgy tűnik, hogy csak presztízsértékében marad el a valóságostól. A szimulált és virtuális történések esetében ez a csekély különbség még tovább fogy, hiszen azok többé-kevésbé tényleg meg is történtek, azokhoz tényleg tevőlegesen kellett cselekedni, azokat a külvilág is számon tartja, elismeri, így értelemszerűen van presztízsértékük is. Ha sikerül végigjátszani legnehezebb fokozaton az utolsó pályát is, ha Csisztu Zsuzsával csetelsz forrón, az bizony számít.

Ki-ki az alapján tartja fontosabbnak a valóságos örömforrásokat (másképpen: kik-ki annyira veszi komolyan az életet), amennyire (még) fontos számára a presztízs, amennyire szüksége van még elismerésre (vö: öreg vagyok, beleszarok). Egy szűz fiú számára nyilván a legfontosabb kihívások egyike az első éjszaka, és annak megtörténtével a végletekig ki is használja majd az ebben rejlő presztízs többletet (azaz fűnek-fának elmeséli). Számára nagyon nem mindegy, hogy valóságosan, vagy csak álomban lett-e a Mari az övé. Később, egészséges és sikeres férfivé válva egy-egy újabb éjszaka már csak olyan keveset tesz majd hozzá az önbecsüléséhez és az elismertségéhez, hogy szinte elvész annak jelentősége, hogy valóságban, virtuálisan, vagy álomban élvezett-e...