Éjfél Kapitány elméletei

Éjfél Kapitány elméletei

Éjfél Kapitány elméletei a világ dolgairól. Következetesek és kegyetlenek.

 

Az álmok

Az álmok

Úgy gondolom, az álmunkban nyújtott teljesítményünk is sokat elmond rólunk.

Kölyökkoromban rendszeresen üldözéses rémálmaim voltak, melyeknek visszatérő réme volt az alattunk lakó Branitzer néni. Én voltam az üldözött, és nyomomban a rém. Miképpen a valóságos világban is kiegyenlítetlenek az erőviszonyok egy óvódás kisfiú és egy öreg néni között, akképpen az álmokban is tehetetlen voltam. Az esetek többségében szimplán lebénultam a rém láttán, vagy lassított felvétel-szerűen futni próbáltam, de így is, úgy is elkaptak.

Az álom forgatókönyve iskolás koromra némileg átalakult: az üldözők antipatikus tanáraim lettek, és a történet vége is lassan megváltozott. Iskolásként jóval több ismeret, önbizalom és csibész rutin birtokában már képes voltam hasonló támadásokat kivédeni, ébren és álmomban is. Jellegzetes példa az iskola harmadik emeleti folyosóján kezdődő üldözés: a vérnősző pedagógus futva indult utánam a lefelé vezető lépcsőn, amire válaszul jómagam hátravetődtem mint Alicia Silverstone az Aerosmith videoklipjének hidas jelenetében, és hátúszásos vitorlázórepülésben hagytam könnyedén magam mögött az elképedt és utánam repülni képtelen tanerőt. Olyan győzelem volt ez, ami egyszer s mindenkorra véget vetett az üldözéses álmoknak.Ugyanilyen fejlődés megfigyelhető tetszőleges más témájú álmomban is. Volt idő, amikor a csajozós álmaim egyszerűen véget értek abban a pillanatban, ahogy az álomnővel nekiálltunk volna a döngölésnek. Mára a dolog nem hogy véget ér, de teljesen realisztikus módon, egészen a szerencsés végkifejletig eltart.

Az álmok közismert módon nem függetlenek az álmodótól és a valóságtól. Álmunkban ugyanúgy gondolkodunk, döntünk, cselekszünk, mint életünkben, hiszen ugyanaz az agy, ugyanaz a személyiség tartja kézben az események menetét. Az álom egyfajta szimulátor, ahol képzeletbeli élethelyzetekre kell ugyanúgy megoldást találnunk, mint élesben. Az álom témafelvetése általában a minket éppen legintenzívebben foglalkoztató történés, a forgatókönyv és a befejezés pedig már a képességeinken múlik. Mindegyik egy új szimulált kaland, amiben legjobb tudásod szerint veszel részt. Minél ügyesebb, tapasztaltabb, rutinosabb vagy, annál jobban meg tudod oldani az álombéli helyzeteket is.