Éjfél Kapitány utazik

Éjfél Kapitány utazik

Utazni mindig kaland, éld át te is.

 

Ausztriában

Ausztriában

Elmélkedés a nyugatról, a kisfaluk internetjéről és a méltán világhíres Wieselburger sörről.

Ausztria még mindig döbbenetes élmény. Ha túljut az ember a lepusztított Bécsen, akkor megdöbbenve tapasztalja, hogy ameddig a szem ellát, nem csak a házak kerítésén belül, de mindenhol elképesztő rend és tisztaság uralkodik. Még a szántóföldek, erdők, bokrok, hidak, autópálya melletti vécék is, azaz minden, de minden elvágólag van elrendezve és nagyon de nagyon tisztán van tartva.

Nem fogjátok elhinni, de igaz. Isten háta mögötti kis falu fent a hegyekben. Ha nem nézzük el az autópálya leágazást, talán sosem tévedünk arra. Mint a képeslapokon, ahol a Milka tehenek legelnek. Hihetetlen zöld legelők, nagy parasztházak, picike karcsú tornyú templom. A falu szélén helységnévtábla: Waizenkirchen. A standard tábla alatt, másik tábla, rajta az alábbi szöveg: www.waizenkirchen.at. Aki nem hiszi, kattintson. Kábé olyan a párhuzam, mint www.karakoszorcsok.hu. És aki megnézte az osztrák weblapot, az láthatja, hogy nem ám a tanító, vagy a helyi lelkész amatőr próbálkozásáról van szó, hanem a közösség egy webes cégnek adott megbízást a munkára. Helyes kis munka, minden tekintetben.

Aktuálisan (2006-ra) – immáron Karakószörcsöknek is van saját weboldala – meg lehet nézni a www.somlovidek.hu/karakoszorcsok címen. Marácz István munkája.

Aki azt hinné, hogy olyan szélsebesen fejlődünk, hogy mindjárt utolérjük a fejlett nyugatot, alaposan ki kell ábrándítsam. A fejlett nyugat sem áll. Sokkal inkább tovább fejlődik. És érzésem szerint sebesebben, mint ahogy mi feléje tartunk :-(


Szintén Ausztriában terem, az Éjfél Kapitány által toronymagasan a legjobbnak tartott Wieselburger sör is. Mint kiderült, Wieselburg valóban létezik és éppen érinti is az autópálya is. Nevét egy kis, görényhez hasonló, menyétszerű állatról kapta (wiesel). Lehet találgatni, hogy milyen sört mérnek a helyi benzinkút kávézójában... Speciel a sörgyárnak is van hómpédzse, amiről kiderül, hogy a cég Magyarországon is terjeszkedik, elsősorban a soproni sörgyár 20%-os bekebelezésével és számos ismert márkát köszönhetünk neki. Persze a csatos Wieselburgerrel egyik sem vetélkedhet, de aki megkóstolná, annak nem lesz könnyű dolga, mert Magyarországon meglehetősen ritka. Nagyobb bevásárló depókon kívül én még csak egy angyalföldi kisközértben és Kecskemét legjobb éttermében találkoztam vele.