Éjfél Kapitány
Siófokon
Levél Éjfél Kapitánynak...

Siófok 2004

Lerobbant ez a város. De hogy ennyire? A sötétbarna és kihalt sikátor furcsa udvarba vezet. Ahogy belépek - hála a kiképzés rutinjának - ösztönszerűen elkapom a fejem és már fordulok is vissza. Egy fél pillantás is elég a jobbára meztelen lányokra (ha ugyan nem túl sok is) , hogy kapcsoljak: nem vidám házfoglalók sütögetnek szalonnát a romok között, hanem Slaanesh démonlányai dorbézolnak egymással és a hatalmukba kerített szerencsétlenekkel. Fegyvertelen vagyok, puszta kézzel esélyem sincs ellenük, már annak is örülhetek, hogy a puszta látványukba nem bolondultam bele - sokaknak már ennyi is elég lett volna... Óriási szerencsével sikerül csak elmenekülnöm, de nincs nagyon hová a kiürült városban. Iszonyatos szélvihar kerekedik, a kavargó por mint szökőár terít le, majd kap fel és sodor, mint a pelyhet. Most kell tenni valamit, a szuperhősök ilyenkor mindig tesznek valamit, ami fordít a helyzeten. Egyet tudok tenni: kettétépem a kezemben szorongatott sárga parkolóbüntetés csekket. Mintha enyhülne a vihar. Nosza, apró fecnikre tépem hát - és bingo, túljártam a démon eszén, elállt a szennyes vihar, nincsen már hatalma felettem.

Huh, felriadok. Nem izzadok, nem vacogok. A hőmérséklet optimális, a klíma alig hallhatóan, lágyan duruzsol.  Már második éjszaka álmodom rémeket, tegnap egy földalatti katonai raktárbázison jártam. Az egyenruhásokon könnyedén jutottam át, amíg Beléjük nem akadtam. A puszta pillantásukkal szögeztek a falhoz, olyan két méter magasságba. Ahogy tehetetlenül lógtam, már ügyet sem vetettek rám. Pezsgőt ittak, szórakoztak, kacagtak. Jól öltözettek voltak, lazák és legfőképpen halhatatlanok... Most már biztos, hogy egy rémálomgenerátor is tartozik a négycsillagos szobához, ez az átkozott tévé, a klíma és még ki tudja micsoda a gipszkarton falak mögött mind-mind központilag irányítható a tudtom nélkül. Tiszta Serpent's egg.

Amúgy nem aggódom, hihetetlenül el tudom engedni magam akár pár nap alatt is. Ha nyaralok, megszűnnek a feladatok, megszűnik a misszió, megszűnik az egész város. Ezúttal annyira lelazultam, hogy a szoba-medence-étterem szentháromságból még magáig a Balaton vizéig sem tudtam kiszakadni :) Elkényelmesedik az ember, ha egy pillanatra nem figyel oda. Termálvíz, szauna, nagymedence, kismedence, fedett és nyitott verzióban egyaránt. Az idő gyorsan elröppen a medence szélén, amit a csini anyukák jól láthatóan versenypályának tekintenek. Igazán vékony derekak híján a vetélkedés jobbára fürdőruha, mellplasztika és fodrász kategóriában zajlik. Hát, sok mindent láttam már strandon, de ilyen frizurákat még nem... Embereik - beijedve a parkolóban egymás verdáitól - első nap még vastag fuksszal és vízhatlan Tag Heuerrel csobbannak. A fehéringes biztonságiak diszkréten járőröznek a kerítés mentén, feltöltötték a jégkrémes hűtőt, a sörcsapból sosem fogy ki a hideg Heineken - ez itt a helyi nirvána.

A szálloda teljesen új étterme lélegzetelállítóan eltalált. A bauhaus jellegű dekoráció, a narancssárga lámpatestek, a festett üvegek, a mahagóni asztalok, a homokszínű huzatok mind-mind a hetvenes éveket idézik. Elképesztő időutazás ez, vadonatújonnan kivitelezett múltidő. Az ember elgondolkodik régiről és újról. Amire emlékszem kölyökkoromból, az mind szürke, mind kopott, mind rémisztően keleteurópai. Milyen lehetett vajon egy balatoni SZOT üdülő a megnyitásának pillanatában? Ugyanilyen pazar volt? Ugyanúgy élték meg a vendégek mint én most ezt az estét? Sose tudom meg...

Aki nem akar látni másokat (én), leheverhet. A teljes komplexum légkondicionált, ha nem akarok, nem veszek tudomást a kinti időről. Zölden villan a led, klikken a zár. Behúzom a narancs-piros sötétítő függönyt és az ágyra vetem magam. Végre német Viva Tévét látok, bár így délután talán túlságosan tinisen adják. A képernyő folyamatosan sms falként is működik. Franciska ich liebe nur dich. Néha nem tudom, a felvillanó pár szó a bugyuta német szerelmesek szövege-e, vagy a bugyuta nyári sláger címe... Kikapcsolom a hangot, inkább csak heverek a hűvös ágytakarón. Elalvás előtt még látom, ahogy a hosszú szőke énekesnő haja szolidan lobog a zárt próbateremben...

Érdekel Éjfél Kapitány többi tudósítása? Kattints!

Kijárat...

Főoldalra...