Éjfél Kapitány
CT3X

Különösen gyanús kis csomag

Ha az Anima:Aquanistan lemezével kapcsolatban gyanús kis csomagot emlegettem, akkor arra a borítékra, ami Zero ügynököm közvetítésével jutott el hozzám, a különösen gyanús kis csomag megnevezés illik. A borítékból egy demo CD és a hozzá tartozó propagandaanyag esett ki. A szerzők nyomorult punk módjára magyarázták, hogy igazi ösztönös zenét fogok kapni, mindennemű professzionalitás nélkül. Na mondom, igazi hamisítatlan garázs punkot fogok hallani és beraktam a Kenwoodba. Kellemesen meglepődtem. 

Kiberpunk 3lit3

Ezeken a kiberpunk-anarchoszindikalista-indusztriál-punk anyagokon - hasonlóan a graffitikhez - pusztán a szövegek elolvasása is komoly nehézségekbe ütközik, hogy az értelmezésről már ne is beszéljük. Kezdjük talán egy elemi kérdéssel: kinek a lemeze ez és mi a címe? Négy csoportosulást vélek felfedezni a címlapon, a Digital Rebel Front, a FrashAirt, a CT3x és az Amerikai Egyesült Állomok hadseregének 2. Európában állomásozó Páncélos Hadosztályát. Ok, ok, ez nem igaz, a negyedik résztvevő csak utal a legendás "Hell on wheels" hadosztályra, és válaszott neve "Hell on HEELS". Mindenesetre úgy tűnik egyetlen közös társaság különböző formációiról van szó, erre utal legalábbis a közös elérés és a weboldalon tapasztalható összefonódások. Szóval kinek a lemeze ez és mi a címe? Csak tippelni tudok: legyen ez a CT3X csoport azonos nevű demólemeze.

CT3X

Az első szám - mint a világuralommal rokonszenvező virtuális szuperhőst - máris lenyűgözött. Indusztriális, kiberpunk beütésű dallam, világuralmista megafonos szövegbetétekkel - imádom.

CT3X: Xtianity is stupid (Written by negativland)

A Christianity is Stupid legendás negativland szám átirata zseniális. (Az eredetit ugyan nem ismerem, de ez mit sem von le a CT3X értékéből. A Laibach féle átiratok is sokkal jobbak, mint az eredetiek és tökéletesen élvezhetőek azok ismerete nélkül is. Példának okáért hosszú évek után csak most jöttem rá, hogy a Let it Be, az azonos nevű Beatles lemez átdolgozása...) És ha már a Laibachnál tartunk, a CT3X produkciója erősen emlékeztetett a Laibach (amúgy hallgathatatlan) Kapital lemezére. 

Az MH (Magyar Hadsereg?) is figyelemre méltó. Meglehet, hogy az (anti?) militarista szövegbetétek teszik vonzóvá, de sebaj. 

Üzenet

"én lenni
elnökök vezérek
mi meghalni mindnyájan
úgyis téves csatatéren
pszichiáter mondani
aludni aludni
ellenség nem lenni
nem lenni susogás
ablak fa
nem lenni cella őr akasztás
tisza-kanyar
nem lenni magyar"
(Domonkos István: Kormányeltörésben)

A szerzők nem csupán szórakoztatni akarnak, üzenetük is van. Ez rokonszenves. Ugyan hallottam már ilyesfajta üzenetet jónéhányszor, de embereink azért le is tettek mellé az asztalra valamit, ami jól szól és figyelemre méltó:

"...Utálom. Akik körülöttem vannak azok is útálják. Ha elegen útáljuk és eléggé, akkor jó, mert amit csinálunk, az ellentéte lesz ennek a kommersz szarnak. Legyen káosz, legyen zajos, legyen alulproducerált. Bármi, csak ne az a tökéletesre hangolt műricsaj, ami már techno, punk és rock alakban ad hátteret a tiniknek az esti spangli-sörhöz és közterületrongáláshoz."

Tetszik!

Az anyag bőven elég jó ahhoz, hogy a fenti szabadkozást teljesen feleslegesnek minősítsem. A korong úgy tetszik, ahogy van. Nem tudom ugyan megmondani, hogy mennyi benne eredeti és mennyi a koppintás, de a hangulat nagyon jól eltalált és demolemezhez képest jól is szól. Van stílusa, van ritmusa. Egy új világ bontakozik ki a régi romjain, megafonos hittéritőkkel, virtuális szuperhősökkel, anarchista kibermozgalmárokkal és ipari zenekarokkal. A mi új világunk. Mindent bele!

Szólj hozzá!
Más zenekritikák...

Kijárat...

Főoldalra...