Éjfél Kapitány
a majálison
Levél Éjfél Kapitánynak...

Majális 2005

Itt van május elseje (énekszó és tánc köszöntse). A majálison helyes cigánylányok hegyekben, igaz, hogy mindegyiket termetes és szigorú tekintetű fiú vigyázza. Van mit ünnepelni, Molnár Ferenc Caramel nyerte a Megasztárt, megérdemelten de mindnyájunk megdöbbenésére. A döntő előtt én is számba vettem, kit választanék. Nem igazán tudtam dönteni az amatőrségével elbűvölő fehér fiú, és a nem túl izgalmas de nagyhangú romacsávó között. Amikor Caramel már a legelső számnál leénekelte a színpadról Palcsó Tomit, már tudtam, hogy Ő az emberem. A zsűri egyhangúan ugyanígy nyilatkozott, de a kiszámíthatatlan közönség-szimpátiára utalva Presser még szomorkásan hozzáfűzte: "Nem biztos, hogy annak jobb, aki nyer..."

A nagyrét zsúfolásig tele. Csinianyukák kigyúrt pasijaikkal, termetes anyukák nyüzüge embereikkel. És persze az apraja, akik a végletekig kihasználják a felfújt ingyenes ugrálókat és csúszkálókat. Érdekes oldaláról ismerszik meg a város, nem az Andrássy út és a kisföldalatti kiskosztümös, fehéringes közönsége mulat itt. Én sem találkozom egyetlen fehérgalléros kontaktommal sem, az ismerős kőművesfiúra viszont ráköszönök. (De kár, hogy a vendégmunkás időszak még a fürdőszobai munkák előtt lejár, így nem tudok majd postolni a halálizgi és űberklasszikus lakásfelújítás témáról...)

A "szélsőbal" - mint minden évben - vörös zászlókkal, sörözgető nyugdíjasokkal és unalmas fanzinokkal képviselteti magát, ordító kontrasztjaként az inkább hazaárulózva felvonuló szélsőjobb sejteknek. Prágában és Brünnben bezzeg kiegyensúlyozott a politikai paletta, a két akciózó tábor egymást tartja kordában bakanccsal és boxerral, míg nálunk harcos baloldal híján a rendőrségnek kell mindig helyreállítani a rendet. Tamás Gáspár Miklós jó szokás szerint az Attac standon beszél és fórumozik. Bár régen azt gondoltuk, de a kapitalizmus sem nem természetes, sem nem üdvözítő - fejtegeti - és el is fog bukni annak rendje és módja szerint. Nem az önzésnek kell szabad utat engedni, nem ez az emberhez méltó út - mondja. Kérdésemre röviden felel meg: "Mi is a bajunk azzal, ha majd a világot egyetlen corp uralja, ami lakótelepi lakást, dobozos sört, mikrosütőt, lapos tévét és olcsó dvdt biztosít majd minden alkalmazottjának és fogyasztójának?"

"Ennél azért többre vágyik az ember. Emlékezzünk csak, hogy a 68-as forradalmak a jóléti állam legszebb évében törtek ki... "

Hát ezen lehet elgondolkodni...

Majális 2006 erre...
Majális 2003 erre...
Érdekel Éjfél Kapitány többi tudósítása? Kattints!

Kijárat...

Főoldalra...