Éjfél Kapitány
a majálison
Levél Éjfél Kapitánynak...

Majális 2003

Május 1, majális, irány a városliget! A legautentikusabb május elsejét a Munkáspárt színpadánál kell keresni, na meg aztán a városliget itt van a szomszédban :-))) Odafelé régi keleti autók seregszemléjébe ütközöm a felvonulási téren. Ilyen gyönyörű Volgát láttam, ráadásul citromsárgában.

Tengersok ember, lacikonyha, lufik, a mozgalmi jelleg nemhogy nem erős, de alig érezhető. Az utakat vásári árusok szegélyezik a szokásos kínálattal, műanyagfegyverek, kosarak, bizsu, fajátékok. Az ember könnyen feloldódik és szokatlanul hamar ki tudja kapcsolni a hétköznapokat. Besörözöl, követed az emberfolyamot, beengeded a füleden a tavaszi zsongást - és már meg is érkeztél. Ez itt a majális.

A gyerkőcök trendi terepszínbe öltözve igyekeznek elveszni a bokrok között. Anyukák a gyerekkocsival manővereznek, apukák büszkén feszítenek. A megfáradtak szinte bárhol leülhetnek a számos vendéglátós installáció valamelyikében, és szerencséjük függvényében hallhatják a legközelebbi hangszórót. Az igazán szerencsés flótásoknak a szociáldemokrata sátor rockzenekara szól élőben, a kevésbé mázlistáknak a slágerrádió, a pecheseknek pedig valamelyik szakszervezeti színpad szónoka.

Ha már a színpadok közelébe sodornak a népek, odafigyelek kicsit. Meglepetésre nem mondanak nagy butaságokat. El is gondolkodom, hogy a pártok iránti ellenszenvem sosem is azok ideológiai mondanivalójának szólt. Minden párt többé-kevésbé következetesen és markánsan képvisel valamifajta véleményt, amivel egy helyesen megválasztott nézőpontból és a megfelelő hangulatban szinte tökéletesen egyet tudok érteni. Ellenszenvemet az a mód táplálja, ahogy ezek a társaságok élnek és visszaélnek a később rájuk testált hatalommal. (Emlékszünk ugye, egyik-másik ártalmatlannak tűnő osztálytársunk miképpen változott szemétláda tetűvé arra a pár percre, amíg megkapta a valamilyen felelősi megbízatást a többiek baszogatásának jogával együtt...) Nade erről már értekeztem Politika c. elméletben.

Kényelmes pozíciót foglalunk el a füvön, innen indulunk rövid sör, sült krumpli, jégkrém és vásárfia portyákra. Legérdekesebbnek ez utóbbiak bizonyulnak. A mindenféle mókás neveket viselő harcos baloldali standokon széles kínálat mutatkozik Che-Guevara emléktárgyakból. Érdeklődésemet mégis egy sötétkék póló köti le, símaszkos zapatista gerilla arcképével az elején. Sajnos, nem hogy más színben, de már egyáltalán nem kapható. Kalózcédével vigasztalom magam, Carlos Puebla: Hasta Siempre. A borítóról a Comandante néz fel bizakodva - ezer forintért jó vásárt csináltam. A zenében nem csalódok, mintha a Buena Vista Social Club szólna, egymást követik a búsulós kubai dalok. A pultokon kevéssé izgalmas jelvények, fanzinok és vékony könyvecskék. Jóleső érzés, hogy ekkorát fordult a világ - ma EZT hívjuk szamiszdatnak.

Majális 2006 erre...
Majális 2005 erre...
Érdekel Éjfél Kapitány többi tudósítása? Kattints!

Kijárat...

Főoldalra...