Éjfél Kapitány
kommentál
Levél Éjfél Kapitánynak...

Az igazi élet nagy kaland...

Az élet igazán kemény helyzeteket tud produkálni. Mostantól azonban nem csak a Kapitány elméletei szolgálnak útmutatóként a zavaros helyzetekben, hanem kommentárjai is. A szabályok és elméletek alól mindig akadnak kivételek. Hogy egy tényleg összetett helyzetben hogyan működik Éjfél Kapitány világlátása, azt legjobban talán egy-egy valóságos esemény elemzésével lehet megmutatni. Lássuk tehát a nagyvilág egy-egy aktuális történését, Éjfél Kapitány szemszögéből.

Utoljára: mi értelme a Twitternek?

"Szerintem meg két fajta ember létezik: az egyik, aki használja a Twittert, a másik meg akinek van munkája."

Androidus kommentje a Webisztán cikkére 2008. 03. 27

Csetelni a világgal

Hát ez aztán halálizgi. Online olvashatom, hogy ki milyen kávét ivott, kivel készül találkozni, milyen prezentáción dolgozik, milyen zenét hallgat. Hosszú tízperceket tölthetek el a mások életének követésével, a helyett, hogy a sajátomat élném, amit pedig egyáltalán nem akarok kiplakátolni. Pedig mennyire mókás lenne :)))

A twitter amúgy a magamfajta szuperhősnek való, mert a kapcsolatoknak iránya van, a rajongó "fizet elő" az idol szövegeinek olvasásra. Szépen felépíthető a rajongói piramis, aminek a tetején ott csücsülök és olyanokat mondok, hogy "finom ez az új  kókuszos túrórudi" vagy "lemegyek kicsit sétálni az Oktogonra". Ez a másik. A twitter bejegyzések szándékoltan rövidek, a gyors, céltudatos kommunikációt és a tinédzseres sms jellegű locsifecsit támogatják, egyszerűen túlságosak rövidek nemhogy egy rendes gondolat, de még egy normális poén elmeséléséhez is.

Minden barátommal, rajongómmal és idolommal egyszerre csetelni - valami ilyesmi a twitter lényege. Mégis azt mondom: hasznosabb és szórakoztatóbb programok is túl sok időt vesznek el az életemből, ekkora hülyeségre bizonyosan nem fogok időt szakítani. Már csak azért sem, mert sokkal jobban szórakoztat, ha nem a számítógépen keresztül foglalkozom az ismerőseimmel, hanem testközelből. Biztosan bennem van a hiba, de erre az új hülyeségre cseppet sem vágyom. Meglehet, hogy kockásinges szemüveges fiatalember vagyok, de azért ennyire nem...

Aki számít, ott van

Nos, a twitter alkalmassága az önfényezésre (self-promotion) látványosan bebizonyosodott. Minden valamirevaló megmondóember, marketinges, és egyéb virtuális idol gőzerővel nyomja egy- és kétsorosait. A blogolás + twitterezés többletmunka - engem leginkább visszatartó - problémáját viszont frappánsan megoldották: blogolás HELYETT twittereznek. A korszellemre tökéletesen jellemző megoldás. Gyorsabb, harsányabb, direktebb és egyszerűbb.

Főleg egyszerűbb. Végül is senki nem vágyik vissza a sokoldalas használati utasításokra, mert a nélkül is be tudja üzemelni az új, praktikusra tervezett háztartási gépeit. Senki nem olvassa el egy új szoft telepítéséi útmutatóját, mert elvárás, hogy a telepítés-tovább-tovább szekvencia elég legyen a sikerhez. Senki sem olvas végig egy playboyt, inkább gyorsan rákeres a kedvenc pornómacája webes képeire és filmjeire. Végül is, minden leegyszerűsíthető, és a legtöbb esetben ezzel nem is vesztünk semmit. Machogergő és Koviluxx rövid poénjai és csöcsös linkjei tökéletesen stílusosak, és elegendőek a nélkül is, hogy lenne mögöttük egy veretes szövegekkel és csomó képpel megrakott weboldal vagy blog.

Vannak viszont tartalom-intenzív műfajok, amelyekben kifejezett visszalépésnek érzem a blogolás helyetti twittelést. Egy imázst és praxist építő megmondóembertől kifejezett lustaságnak érzem, ha cikkek helyett csak egymondatos semmiségeket mond. Ezt persze ők is érzik, ezért is igyekeznek retweetelni, azaz "újrahasznosított" idegen anyagokkal kitölteni ezt az űrt. Silányság a köbön, amikor valakitől zsinórban látok "hogy megmondta" és "milyen igaza van" komment kíséretében bedobott linkeket, amelyek más cikkeire mutatnak.

Szóval mostanra kiderült, hogy a twitterről egy idol sem maradhat ki. Jelen kell lenni, és én jelen leszek nektek. Dobok majd kis szineseket, amikből cikk úgy sem lett volna, de így talán valamit hozzáadnak majd a mítoszhoz. Kattintsatok, kövessetek!


Van véleményed? Mondd el!
Érdekel Éjfél Kapitány többi kommentárja is? Kattints!

Kijárat...

Főoldalra...